2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Körhinta

Következik:

Híradó 18:30

Bajnai emberei akarták elfoglalni a Fidesz-székházat?

,

2013. március 7., csütörtök 16:10, frissítve: csütörtök 19:41

Ha Bajnai Gordon előre szól, akkor az embereit minden további nélkül beengedjük a Fidesz székházába – közölte Kocsis Máté a Fidesz kommunikációs igazgatója a párt központi hivatala előtt tartott sajtótájékoztatóján. Kettősséget mutat, hogy míg a Haza és Haladás közleményben cáfolta, hogy bármi köze is lenne az akcióhoz, Karácsony Gergely – aki a leginkább sürgette az ökopárt és az Együtt 2014 lepaktálását – szolidáris a tüntetőkkel, és támogat minden, az alaptörvény-módosítás ellen tartott megmozdulást. A kormánypárt székházának udvarát csütörtök délelőtt foglalták el ellenzéki aktivisták.

„Leülnénk és megbeszélnénk egymással a vitáinkat, minden véleményt fontosnak tartunk, és tiszteletben tartjuk őket” – hangsúlyozta Kocsis Máté a Lendvay utcában található Fidesz-székház előtt tartott sajtótájékoztatóján. Kijelentette, az agresszió nem elfogadható a viták rendezésére, „ha valakinek vitája van a szomszédjával, az nem jogosítja fel, hogy berúgja az ajtaját”.

„A magyar emberek nem kérnek a baloldal gyűlöletkampányából, szeretnénk emlékeztetni mindenkit – azokat is akik tüntetnek és akadályozzák az itt dolgozókat –, Magyarország 2010-ben nyolc zavaros év után úgy döntött, hogy a biztonságra szavaz” – fogalmazott. Kocsis szomorúnak nevezte, hogy a tüntetők nem hajlandók a párbeszédre, „ha már nem fogadják el a süteményt és a teát, akkor legalább hallgassanak meg. […] Ne dőljenek be a politikai trükköknek, és vegyék észre, hogy felhasználják őket” – zárta szavait a fideszes politikus.

Bajnai szövetségese támogatja a tiltakozást

A Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás csütörtök délelőtt cáfolta, hogy köze lenne a székházfoglaláshoz, azonban Karácsony Gergely, aki az LMP-n belül a leghangosabban sürgette az Együtt 2014-hez való csatlakozást, közleményben jelezte: szolidáris a tüntetőkkel. „A Párbeszéd Magyarországért képviselői minden lehetséges eszközzel tiltakozni fognak az alkotmányosságot felszámolni akaró alaptörvény-módosítás ellen, és támogatásukról biztosítanak minden ezzel kapcsolatos megmozdulást” – olvasható a politikus nyilatkozatában.

Kiengedték a hahás fiatalembert

Közben kiengedték a rendőrségről azt a fiatalembert, akit még délelőtt állítottak elő a rendőrök a demonstrációról. Ellene szabálysértés miatt indult eljárás. Ezt maga az érintett jelentette be, akit az épület udvarán ülő társai hangos ovációval üdvözöltek. A húszas éveiben járó fiatalember, aki nevét nem árulta el, arról beszélt az újságíróknak, hogy miközben megpróbált bejutni a székházba, az ajtónyílásba betette a kezét és a lábát. Közlése szerint a bent lévők a lábát rugdosták, a kezére pedig rá akarták zárni az ajtót. Hozzátette: ezután passzívan ellenállt a rendőri intézkedésnek, ezért beszállították a VI. kerületi rendőrkapitányságra. Itt jogszerű rendőri intézkedésnek való ellenszegülés szabálysértése miatt indult ellene eljárás, amiért 30 ezer forintra bírságolták – mondta. Hangsúlyozta, nem ismeri el a szabálysértés tényét, de ha megbüntetik, akkor ledolgozza büntetését.

A szabálysértés miatt előállított demonstráló egyébként egy ismert hahás, Birtalan Gergő – tudósított a tüntetés helyszínéről 15 órakor a Hír TV. A HaHa egyébként „civilként” tekintélyes létszámban képviselteti magát a megmozduláson, mégis azt mondják, nem ők szervezték – miközben egy közösségi oldalon az eleje óta tudósítanak az eseményről. A tiltakozók nem mozdulnak a Fidesz-székház elől, skandálnak.

A kamerás kocsi elment

Több kormányellenes tüntető nem érkezett a Fidesz székháza elé, de jelenleg is többtucatnyian vannak a Lendvay utcában – számolt be a helyszínről a sajtótájékoztatót megelőzően a Hír Televízió tudósítója. Elmondta, a délelőtt 11 órakor érkezett térfigyelő autó már nincs a székház előtt. A hatóságok csak Lendvay utca két végét biztosítják. A tüntetők válaszul erre kiabálni kezdtek, „az alkotmány nem játék, demokráciát, jogállamot” – skandálták. A párt székházának udvarán üldögélő mintegy 30-40 ember molinókkal, táblákkal ad hangot véleményének.

A Hír Televízió munkatársa megkérdezte a demonstrálókat arról, hogy mi ellen tiltakoznak konkrétan, válaszul néhányuk azt felelte, szerintük az alkotmány negyedik módosítása korlátozza a családok és az emberek szabadságjogát. Mindezek mellett azt sem tartják igazságosnak, hogy nem ismerik el családként az azonos neműek kapcsolatát, valamint az élettársi viszonyban élőket.

Ismert, néhány tucat tüntető hatolt be a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházának udvarára csütörtök délelőtt. A civil demonstrálók, akik a bejáratot védő vaskapun másztak át, akciójukat indokolva azt mondták, az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakoznak.

Egy ablakot is betörtek

Egy idő után többen a székházba is bejutottak. A Fidesz közleménye szerint a tüntetők tönkretettek egy ajtót, és egy ablakot is betörtek, amivel félmillió forintos kárt okoztak. Emellett fizikai erőszakot is alkalmaztak a székház dolgozóival szemben, az egyik tüntető viszont azt állította, hogy erőszakmentesen demonstrálnak.

Nyugdíjas ellentüntetők jöttek

16 óra körül megérkezett a helyszínre körülbelül tíz nyugdíjas ellentüntető. Egy táblát is hoztak magukkal, amire az van írva, „Gyászol a nemzet, hazaárulóktól szenved”. A szöveg mellett MSZP-s politikusok képei vannak.

Szóváltásba keveredtek az ellentüntetők és a tüntetők. Az idősek azt kérték a fiataloktól, menjenek vissza az iskolába. A környező utcákban legalább 100 rendőr áll készenlétben. A hangulat feszült, kisebb verekedés is kialakult, amelyet a helyszínre érkező rendőrök próbáltak csitítani. Egyelőre a tüntetők nagy része még az épület előtt van, azonban időről időre néhányan bemásznak a kerítésen, és az épület felé veszik az irányt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!