2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Bajnai csak a szobordöntés után történteket feledné

,

2013. október 1., kedd 20:52, frissítve: szerda 08:15

Tudta, hogy szobordöntésre készülnek szövetségesei, mégis részt vett a Szolidaritás tüntetésén Bajnai Gordon. Az ellenzéki vezető csak azt tartja ízléstelennek, hogy az Orbán Viktort ábrázoló szobor leszakadt fejét rugdosták és dobálták a demonstrálók. Az igazságügy-miniszter szerint vizsgálni kellene, hogy történt-e bűncselekmény, eddig senki nem tett feljelentést az ügyben.

Bajnai Gordon vasárnap a letakart szobor mellett beszélt a tüntetés legfőbb üzenetéről: „helyre kell állítani Magyarországon a demokráciát és a szolidaritást, mert Orbán Viktor lábbal tiporja a szolidaritást…” A Orbán-szobrot '56-os mintára, a csizmájánál fűrészelték el a szervezők, a tüntetők a hungarocell bábu fejét rugdosták, dobálózva vonultak vele a városban, és a Terror Háza Múzeumhoz vitték. A Szolidaritás elnöke a fej megrugdosásán kívül az akciót vállalhatónak tartja, és azt mondta: Bajnai Gordonnal is beszéltek az úgynevezett performanszról: – Bajnai Gordont tájékoztattam múlt héten arról, hogy mire készülünk. Nem a teljes forgatókönyvet tudta, azt igen, hogy lesz egy szobordöntés – mondta Kónya Péter.

Bajnai Gordon a Zsidó élet és antiszemitizmus című konferencián is a történteket magyarázta a Terror Háza Múzeum igazgatójának. „A jóakaratú emberek számára egy olyan ízléstelen dolog volt, amit szerintem már azok is megbántak, akik csinálták” – vélekedett Schmitt Mária.

Bajnai Gordon a Sztálinról mintázott szobor ledöntését nem, csak az utána történteket feledné. „Világossá tettem, hogy azt sem tartom helyesnek, hogy azt a szöveget, amit ott Dopeman elmondott, nagyon sokakat, engem is taszított, nem odavaló volt. Ami pedig a szobordöntés után történteket illeti, nagyon messze van attól az ízlésvilágtól, amit én képviselek. Azt gondolom, jobb lenne ezen túl lenni. Nem így kell Orbán Viktort ledönteni vagy megdönteni, hanem demokratikus úton kell leváltani a következő választásokon” – nyilatkozta az Együtt–PM Szövetség elnöke a Hír TV-nek. Bajnai azt mondta: Kónya Péterrel beszélt azóta, és megállapodtak, hogy nem lesznek hasonló akciók a jövőben.

A történteket Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is elítélte. „Olyan alapszabályokat rúgott fel a Szolidaritás ezzel, amely azért a magyar politikában eddig megtartandó volt – fogalmazott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetője. – Senkit személyében ilyen mértékben ilyen atrocitásnak nem tettek ki. Azt vizsgálni kell, hogy ez valamilyen szempontból, valamilyen bűncselekményt megvalósíthat-e, a tettlegességből adódóan megvalósulhat-e becsületsértés vagy valami ilyesmi” – tette hozzá Navracsics Tibor. Az ügyben eddig senki nem tett feljelentést.

„Ilyet idáig csak a horrorfilmekben láthattunk”

A Fidesz szerint a hétvégi szobordöntés megkérdőjelezi, hogy alkalmas-e Bajnai Gordon politikai szerepvállalásra. A kormánypárt nem tesz feljelentést, a választókra bízza a döntést. „Ez a hétvégi akció bennünket is megdöbbentett, bennünket is megriasztott – fogalmazott Selmeczi Gabriella. – Kifaragni a politikai ellenfelet hungarocellből, utána késsel szurkálni, döfködni, darabokat kivágni belőle, a levágott fejét rugdosni, ez egy olyan magukból kifordult cselekedet, amit ez idáig csak horrorfilmekben láthattunk. Bennünk inkább az merült fel, hogy alkalmas-e egy ilyen ember a politikai szerepvállalásra. A Fidesz nem kíván feljelentést tenni az ügyben, a választópolgárokra bízzuk ennek az értékelését” – tette hozzá a Fidesz-szóvivő.

A szobordöntéstől amúgy a teljes balliberális oldal elhatárolódott. Az MSZP szerint az Orbán-kormányt nem az utcán kell megdönteni, hanem a szavazófülkékben kell leváltani. Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke pedig alpárinak minősítette a mutatványt.

Gyurcsány kiáll Bajnai mellett

Gyurcsány Ferenc viszont Bajnai Gordon mellé állt. A szobor ledöntéséről megvan a véleménye, de azt nyilvánosság előtt nem akarta elmondani. A Hír Televíziónak úgy nyilatkozott: szerinte Bajnai Gordon sokkal jobb politikus Orbán Viktornál. „Személy szerint azért nem mondok magának véleményt, mert vigyázni akarok Bajnaira, és nekem elég sok tapasztalatom van arról, milyen az, amikor az ember szövetségesei abban versenyeznek egymással, hogy hogyan lehet távolságot tartani valakitől. Én meg nem akarok Bajnaitól távolságot tartani.”

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!