2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Azt ajánlják: figyeljük a riasztásokat

, ,

2014. augusztus 20., szerda 07:00, frissítve: szerda 10:46

Tizennégy megyére és a fővárosra adott ki elsőfokú figyelmeztetést a várható zivatarok és felhőszakadások miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az időjárás alakulásáról a tűzijáték biztosításáért felelős operatív törzs folyamatos tájékoztatást kap. Veszély esetén a tűzijáték 1 másodperc alatt leállítható.

Az államalapítás ünnepe hagyományosan az ország zászlajának felvonásával és a tisztavatással indul. A tűzijáték 21 órakor kezdődik, a honvédelmi tárcához tartozó Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal a Lánchíd környékét biztosítja a legjobban. Az operatív törzs irányításával rendőrök, katasztrófavédők, katonák vigyáznak a nézők biztonságra. Lesznek hangosbemondók, kijelölt menekülőutak, a rakpartokon pedig az eddigi gyakorlattól eltérően nem kapcsolják ki a közvilágítást.

Kun Szabó István helyettes államtitkár elmondta: ki vannak jelölve a menekülési zónák és folyamatosan tájékoztatni fogják a résztvevőket a helyszíni hangosítási eszközökkel és a Petőfi rádión keresztül is. „Felkészültünk a rendkívüli eseményekre” – szögezte le a helyettes államtitkár.

A nagyobb utcákba mentőautókat vezényelnek. 18 esetrohamkocsi lesz a helyszíneken – számolt be róla Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

2006-ban a tűzijáték közben csapott le a vihar, amely öt halálos áldozatot követelt. Bár a Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előre jelezte a vihart, a tűzijátékot nem fújták le. Idén is záporra, zivatarra figyelmeztetnek. Elővigyázatosságból mobil szélmérő állomást telepítettek az egyik olyan uszályra, amelyről a rakétákat lövik fel, az operatív törzset pedig félóránként tájékoztatják az időjárásról.

Varga László, az OMSZ főosztályvezetője azt ajánlja a nagyközönségnek: figyeljék majd a kiadott veszélyjelzéseket, riasztásokat, ugyanis a front helyzetét még nem lehet ilyen korán megjósolni.

Vihar esetén egyébként szinte azonnal le tudják állítani a kilövéseket. „A tűzijáték leállítása 1 másodpercet vesz igénybe” – mondta el Leskovich Éva vezető pirotechnikus a Hír TV-nek.

Az idei tűzijáték 150 millió forintba kerül, a 11 ezer rakétát három uszályról és a Lánchídról lövik majd fel.

Változások a közlekedésben

A nemzeti ünnep rendezvényei miatt már ma több közlekedési változás lép életbe a fővárosban, Budapesten forgalomkorlátozásokra is kell számítani. A Lánchidat már lezárták, az autósok nem közlekedhetnek a budai felső rakparton a Margit híd és az Erzsébet híd között sem.

A BKK közlése szerint a 2-es metró forgalmát holnap korlátozhatják, ebben az esetben a Batthyány téri és Kossuth téri állomáson a szerelvények csak áthaladnak. A belvárosba tartó főbb villamos-, troli- és buszjáratok, valamint a HÉV-ek és a metrók a szokásosnál sűrűbben közlekednek.

Egyes dunai hidakat – a tűzijátékra látogatók számától függően – lezárhat a rendőrség.

John Kerry üdvözletét küldi

Nyilatkozatban üdvözölte a magyarokat az ünnep alkalmából az amerikai külügyminiszter. John Kerry azt hangsúlyozza: az Egyesült Államok büszke arra, hogy több mint három évtizedig oltalmazhatta Szent István koronáját, és ezzel szerepe lehetett az örökség megbecsülésében. A politikus arra is kitért, hogy családja mindig is kötődni fog Magyarországhoz, hiszen nagyanyja Budapesten született és nőtt fel. John Kerry szerint azonban a két országot nem csak sokak származási kötődése kapcsolja össze, de összekötik a demokratikus elvek, a gazdasági érdekek, a gazdag kulturális kapcsolatok, valamint a nemzetközi béke és biztonság iránti elkötelezettség is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!