2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Az útdíj eltörlését kéri Budaörs a világításért

2015. január 19., hétfő 20:53, frissítve: szerda 09:20

Szerdán határoz a kormány az útdíjrendszer felülvizsgálatáról. A megyei matricák érvényességét várhatóan kiterjesztik a szomszédos megyék első autópálya-kijáratáig. A közlekedésért is felelős fejlesztési minisztérium polgármesterek, civil és szakmai szervezetek képviselőinek véleményét hallgatta meg a döntés előtt.

„Úgy gondoljuk, hogy a 61-es, Kaposvárt elkerülő szakasz korán lett fizetős szakasz, még nem érett meg rá. Majd hogyha össze leszünk kötve az M7-es autópályával, gyorsforgalmi úttal – ami tervbe van véve, és nagyon örülünk neki, hogy a kormány ezt célként tűzte ki –, illetve az M9-es autópálya is becsatlakozik a kaposvári elkerülőhöz, akkor oda fogunk állni mi is, és azt mondjuk: igen, elkészült, fizetőssé kell tenni” – mondta Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban tartott egyeztetés előtt.

Az eredményes tárgyalásban bízik Budaörs volt SZDSZ-es polgármestere is. Wittinghoff Tamás jelezte: ha az M1-M7-es autópályák közös bevezető szakasza fizetős marad, nem fizetik tovább a közvilágítást. „Akkor fogunk fizetni, ha nem lesz fizetős az a szakasz, ahol a budaörsi közvilágításért fizetni kell.”

Az egész napos egyeztetésre a polgármesterek mellett negyvennél több civil, illetve szakmai szervezet kapott meghívást a szaktárcától. A sajtót kizárták. A megbeszélések végén Fónagy János államtitkár annyit mondott: a kormány szerdán tárgyal az útdíj kiterjesztésének tapasztalatairól. Az államtitkár főnöke, Seszták Miklós fejlesztési miniszter sem volt beszédesebb:

– A Ferihegyi út és a 86-os főút ingyenesek lesznek februártól?
– Most próbaüzem van, de természetesen a szerdai kormányülés után többet fogunk tudni mondani.
– Az NFM támogatja, hogy ingyenesek legyenek ezek az útszakaszok?
– Most szedjük be az érintettektől az észrevételeket és a szerdai kormányülésen születik meg a döntés.
– A megyei matricák érvényességét kiterjesztik az első lehajtóig, az NFM támogatja ezt?
– Igen, azt mindenképp támogatni fogjuk.
– Elképzelhető, hogy a bevezető és az elkerülő útszakaszok ingyenesek lesznek?
– Elmondtam már Önnek, próbaüzem zajlik, a kormányülésen döntés születik.

Az Index információi szerint újra ingyenes lesz a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út, más, január óta fizetős szakaszokhoz és hidakhoz hasonlóan.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!