2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szikla - lángok ölelésében 03:00

Az USA nemzetközi szerződés megszegésével vádolja az oroszokat

2014. július 29., kedd 10:03, frissítve: szerda 17:40

A héten várhatóan szigorítja az Oroszország elleni szankciókat az EU és Amerika. Azzal vádolják a moszkvai vezetést, hogy még mindig szállít fegyvereket az ukrajnai lázadóknak. Az amerikai hírszerzés szerint ráadásul az orosz hadsereg egy 1987-es nemzetközi szerződést is megsértett, közép-hatótávolságú atomfegyverek tesztjével.

Atomfegyverek korlátozásáról szóló nemzetközi szerződést szeghetett meg Oroszország – az Egyesült Államok azzal vádolja Moszkvát, hogy nem tartották be a közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló 1987-es nemzetközi megállapodást. Az amerikai hírszerzés hétfőn olyan műholdképeket tett közzé, amelyek alapján Oroszországból lövik rakétával Kelet-Ukrajnát. Arról is vannak fotók, hogy az oroszok járműveket, fegyvereket szállítanak a határon át a felkelőknek. „Az oroszok nehéztüzérségi felszerelést, tankokat, rakétaindító állomásokat, fegyvereket, páncélozott autókat visznek át a határon a felkelőknek. Bizonyítani tudjuk, hogy sok rakétarendszer így került Ukrajnába az elmúlt időszakban. Ezekkel az orosz rakétákkal most hétvégén is többször lőttek. Ráadásul látványos, hogy az orosz csapatok újra gyülekeznek a határ mentén, a feltételezésünk szerint azért, hogy bevonuljanak és destabilizálják Kelet-Ukrajnát” – mondta az egyik amerikai külügyi tanácsadó.

Moszkvát azért is bírálják, mert az oroszbarát lázadók továbbra se engedik a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító roncsaihoz a külföldi vizsgálócsoportokat, ráadásul korábban az áldozatok holttesteit is kifosztották. „Nagyon frusztráló, hogy nem végezhetjük a munkánkat, amiért jöttünk. Ráadásul a vizsgálat mellett minden hozzátartozónak joga lenne megkapni az áldozatok személyes tárgyait, erre pedig már aligha van esély” – mondta a külföldi vizsgálóbizottság holland vezetője.


Amerikai és európai diplomaták a héten dönthetnek az oroszok elleni szankciók harmadik köréről. Ez már energiaipari cégekre is vonatkozna. Hágában ráadásul épp szankciókkal párhuzamosan döntött a nemzetközi bíróság, hogy évekkel ezelőtt törvénytelen volt a Jukosz olajvállalat államosítása, és az orosz államot 50 milliárd dollár kártérítés kifizetésére kötelezték. Ez az orosz GDP 2,5 százaléka, tehát a bíróság ítélete egy gazdasági büntetőintézkedéssel is felér.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!