2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Budapest retró 2.

Következik:

Európai Híradó 04:00

Az USA nem küldi vissza katonáit Irakba

,

2014. január 5., vasárnap 18:20, frissítve: hétfő 11:51

Húszan meghaltak Irak fővárosában, Bagdadban egy újabb merénylethullámban. Az egyik síita negyedben étterem és teaház közelében robbantak az autóba rejtett bombák, de más körzetekben is hajtottak végre hasonló támadást. Feltételezések szerint a terrorakciókkal a hadsereg erőit akarták megosztani azok az al-Kaidához köthető csoportok, amelyek elfoglaltak két fontos várost, Fallúdzsát és Ramadit. Az iraki miniszterelnök szerint a szunnita lázadók független államot akarnak létrehozni. Az Egyesült Államok belügynek tekinti a polgárháborút, és nem küldi vissza katonáit Irakba.

Robbanásoktól és lövésektől hangos az iraki Fallúdzsa városa. A stratégiai fontosságú település felett szombatra teljesen átvette az irányítást az al-Kaida. A terrorszervezet embereit a helyi szunnita törzsek vezetői is segítik.

„Azokhoz szólok, akik becsapják magukat: gondolják át a dolgot. Ők a tudtuk nélkül támogatják és védik az al-Kaidát, sajtó- és politikai támogatást adnak nekik. Ők felelnek azért, hogy a katonáinknak most bűnözőkkel és gyilkosokkal kell harcolniuk” – mondta Núri al-Máliki iraki miniszterelnök.

A kormányerők és a szélsőségesek összecsapásai hétfőn kezdődtek, miután a hadsereg feloszlatott egy szunnita ellenzéki tüntetést a Fallúdzsához közeli Ramádiban. Szerdán a kabinet a demonstrálók követelésére kivonta a katonákat a térségből – az al-Kaida fegyveresei ezután rohantak le több várost is Anbár tartományban. „Megtettük, amit kellett. Felszámoltuk a lázadók táborát, ez az oka a mostani erőszakhullámnak, amelyet kiterjesztettek azok a gengszterek, akik titokban gyülekeztek, hogy független államot építsenek ki Anbár tartományban, meglovagolva a tüntetéseket. Az egyik őrizetbe vett lázadó azt mondta: ha három hetet vártunk volna, kikiáltják a független államukat, és az egyik öböl menti ország el is ismerte volna azt” – mondta Núri al-Máliki.


Irakban az amerikai csapatok 2011 végi kivonulása óta is folyamatosan polgárháború közeli a helyzet a többségi síiták és a kisebbségi szunniták között. A terrortámadásokban és összecsapásokban tavaly csaknem 9 ezren haltak meg az ENSZ számításai szerint. Az amerikai külügyminiszter azt mondta: Washington a mostani harcok ellenére sem tervezi, hogy visszaküldi katonáit a közel-keleti országba.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!