2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Az ukrán katonai akciók felfüggesztését követeli Putyin

2014. május 7., szerda 17:10, frissítve: hétfő 19:16

Az orosz elnök az ukrán katonai akciók azonnali felfüggesztését követeli. Nem sokkal korábban a legesélyesebb ukrán elnökjelölt közölte, hogy előre hozná az Oroszország elleni harmadik szankciócsomag bevezetését. A Berlinbe látogató ukrán politikus az újabb büntető intézkedéseket már a jövő héttől bevezetné, az ukránok szerint ugyanis törvényellenes a Donyeck és Luhanszk megyében vasárnapra kitűzött népszavazás. Ukrajnában két héttel később tartanak elnökválasztást, ezt viszont az oroszok tartják jogilag aggályosnak.

Nagy teljesítményű irodai nyomtatókkal készülnek a szavazólapok a vasárnapi referendumra Donyeckban. Az önhatalmúlag kikiáltott donyecki népköztársaság választási bizottságának illetékese szerint a népszavazás szabad és tisztességes lesz, hiszen a világszerte elismert normák alapján tartják meg. „Készen állunk a referenduma. A körzeti és a helyi szavazóbizottságok megalakultak. A szavazólapok több mint fele már náluk van, a többit órákon belül átadják. Egyetlen dolog akadályozhatja meg a referendumot, az a háború, esetleg egy nagyobb provokáció” – mondta Roman Lyagin.

Petro Porosenko ukrán elnökjelölt szerdán Berlinben járt, ahol a német kancellárral is találkozott. A Vitalij Klicsko pártja által támogatott milliomos sürgette, hogy a Nyugat a jövő héttől vezesse be az Oroszország elleni szankciók harmadik csomagját, ha a moszkvai vezetés támogatja a donyecki és luhanszki függetlenségi referendumot. „Akár tarthatnánk is népszavazást, de nem a gépfegyverek és a géppisztolyok árnyékában. Ez nem referendum, az emberek számára nem biztosítják a szavazáshoz szükség feltételeket, az emberek félnek attól, hogy felkeressék a szavazóhelyeket. Az elnökválasztás és a törvényes rend helyreállítása után, készen állunk arra, hogy bármilyen referendumról beszéljünk. Mi nem félünk egyetlen népszavazástól, még azoktól sem, amelyek alkotmányos változásokat eredményeznének” – mondta Petro Porosenko.

A nyugati álláspontot az amerikai külügyminiszter jelentette be, miután Washingtonban találkozott az Európai Unió külügyi és biztonsági képviselőjével, Catherine Ashtonnal. „Barack Obama már utalt rá, hogy ha az „orosz elemek” továbbra is szabotálják az ukrajnai demokratikus folyamatokat és megakadályozzák a május 25-i szabad és tisztességes választásokat, akkor készen állunk arra, hogy mi és az Európai Unió újabb szankciókat vezessünk be” – mondta John Kerry.


A moszkvai vezetés azonban – miközben támogatja a szakadárok által szervezett referendum megtartását – a május 25-re tervezett ukrán elnökválasztást aggályosnak tartja. „Mellékesen szólva nem szokás választásokat kiírni, amikor a hadsereget a lakosság egy része ellen vetik be, ez nem Afganisztán, ahol az elnökválasztást háborús körülmények között tartják meg” – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Az ukrán hadsereg a terroristaellenes akciókkal igyekszik visszafoglalni a szakadár városokat, ahol az oroszbarát lázadók elfoglalták a rendőrőrsöket és a közigazgatási épületeket, ez Mariupolban sikerült is. A kijevi sajtó szerint emiatt Vlagyimir Putyin orosz elnök követelte az ukrán katonai akciók azonnali felfüggesztését.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!