2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Az oroszoktól kért menedéket Snowden

,

2013. július 16., kedd 17:45, frissítve: péntek 10:29

Benyújtotta menedékkérelmét Oroszországnak az amerikai lehallgatási botrányt kirobbantó Edward Snowden. Egy orosz illetékes szerint a két titkosszolgálatnak is dolgozó volt hírszerző három hónapra szóló tartózkodási engedélyt kaphat, amelyet később meghosszabbíthat. A férfi három hete van az egyik moszkvai repülőtéren, az ideiglenes menedékjoggal végre beléphet Oroszországba.

Csak ideiglenes menedékjogot kér Oroszországtól Edward Snowden, aki Dél-Amerikában telepedne le. Az amerikai titkosszolgálatok volt informatikusa több mint három hete tartózkodik a moszkvai seremetyjevói repülőtér tranzitvárójában, amely a gyakorlatban senki földjének számít. Snowden ott adta át kérelmét az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat munkatársának. Az orosz elnök nem marasztalta Snowdent.

– Meghívás nélkül érkezett hozzánk – mi nem hívtuk őt. Nem is hozzánk tartott, átutazóban volt más országokba. De amerikai partnereink megakadályozták, hogy továbbrepüljön, és más országokat is erre kényszerített – mondta Vlagyimir Putyin.

Jogi szakértők szerint Snowden kérelmét három hónapon belül elbírálhatják az orosz hatóságok. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség titkos adatgyűjtési programját leleplező férfit az Egyesült Államok kémkedés vádjával állítaná bíróság elé.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!