2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 14:05

Ukrán krízis: a NATO gépei is a magasban

2014. március 10., hétfő 17:23, frissítve: kedd 09:01

Napokon belül büntetőintézkedéseket hozhat orosz politikusokkal szemben az Európai Unió, a szankciók között az érintettek külföldi számláinak befagyasztása és a beutazási tilalom is szerepelhet. Erről a brit miniszterelnök beszélt a londoni alsóház képviselőinek. A NATO légtérellenőrző repülői Lengyelországból és Romániából követik az ukrán válságot. Oroszországban tízezrek támogatták az utcán a Krím félsziget elszakadását Ukrajnától, az ellentüntetésen viszont százegynéhányan vettek csak részt. A megbuktatott oroszbarát ukrán elnök, Viktor Janukovics holnap újabb sajtónyilatkozatot tesz.

Orosz katonák szögesdrótot húznak ki a Krím félsziget és Ukrajna között, a területet elaknásítják, és lövészárkokat is ásnak.

– Megvédjük a mieinket. Ez nem Oroszországról szól, hanem a haza védelméről – mondja egy orosz katona, aki a sebtében felállított határátkelőhelyen ellenőrzi a forgalmat. Az átkelő tetején orosz zászlót lenget a szél, azt szimbolizálva, hogy a Krím félszigetre érkezők orosz földre lépnek.

A közelben élők megerősítik, hogy az oroszok aknákat telepítenek a keskeny határőrövezetben. – Az egyik szomszédom kutyája rászaladt az aknamezőre és felrobbant. Az oroszok miért raknak le aknákat? Miért ilyen agresszívak? – tette fel a kérdést egy krími lakos.

Tehát nem örülnek a fokozódó katonai jelenlétnek, akiknek az „újonnan létesülő európai határ” a kertjük végében halad el. – Félünk a jövőtől. Nem akarunk háborút. Dolgozni szeretnénk, békében élni, és szeretnénk felnevelni a gyerekeinket – mondta egy szintén krími lakos.

A Krím-félszigeten összecsaptak az oroszbarát helyiek az új ukrán kormány híveivel. A félsziget fővárosában, Szimferopolban az orosz hadsereg tánccsoportja szórakoztatta a közönséget. A Lenin-szobor lábánál kizárólag orosz zászlókat emelt a magasba a lelkes tömeg. „Azt akarom, hogy a Krím egyesüljön Oroszországgal. Krím orosz föld” – mondta egy szimferopoli tüntető.

A Krím félszigeten összecsaptak az oroszbarát helyiek az új ukrán kormány híveivel. A félsziget fővárosában, Szimferopolban az orosz hadsereg tánccsoportja szórakoztatta a közönséget. A Lenin-szobor lábánál kizárólag orosz zászlókat emel a magasba a lelkes tömeg.

A Krím félszigeten kialakult helyzet miatt Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult, és várhatóan csütörtökön beszédet mond a testület ülésén. Az Egyesült Államok máris bejelentette, hogy nem ismeri el a Krím félsziget csatlakozását Oroszországhoz, ha a régió lakosai megerősítenék a hétvégére kitűzött népszavazáson a helyi parlament korábbi döntését.

Mindeközben fokozódik a feszültség Kelet-Ukrajnában, Donyeckben is, ahol szintén az orosz szimpatizánsok hangosak. „Nem ismerjük el a kijevi hatóságokat. Mi a Don-medence kormányát ismerjük el, de csak akkor, ha Oroszországhoz csatlakozik. Oroszországra van szükségünk, és soha többet nem akarunk Kijevhez tartozni” – mondta egy donyecki lakos.

A kijevi változásoknak tehát nem örülnek Kelet-Ukrajnában sem. Ezt megtapasztalta Vitalij Klicsko, az Ütés nevű párt vezetője is, akit Harkivban tojással és petárdákkal dobáltak meg. A volt profi ökölvívó világbajnokot testőrei esernyőkkel védelmezték pártja nagygyűlésén.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!