2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

"Az MSZP a politikai banditizmus útjára lépett"

2013. április 24., szerda 12:26, frissítve: szerda 21:45

A Laborc Sándor vezette titkosszolgálat ügyeinek feltárását sürgeti a Fidesz ügyvezető alelnöke. Kósa Lajos szerint a 2008-ban kezdődött cigányok elleni támadássorozat a volt nemzetbiztonsági vezető és az olajbűnöző Portik kapcsolata fényében különösen nyugtalanító.

A Laborc Sándor vezette titkosszolgálat ügyeinek feltárását sürgeti a Fidesz ügyvezető alelnöke. Kósa Lajos a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: az MSZP a politikai banditizmus útjára lépett, amikor a KGB-egyetemet végzett Laborc Sándort nevezte ki a Nemzetbiztonsági Hivatal élére és általa a szervezett alvilággal szövetkezett az akkori ellenzék lejáratására. Kósa Lajos szerint azért is fontos az ügy tisztázása, mert a cigányok ellen elkövetett gyilkosságok egyik vádlottja a titkosszolgálat embere volt, a csoport megfigyelését pedig akkor állította le az NBH, amikor kiderült, hogy fegyvereket akarnak beszerezni. A Laborc–Portik-találkozók hangfelvételeiről készült leiratok hétfőn kerültek nyilvánosságra. Ezekből kiderült, hogy a jelenleg 7 ember meggyilkolásának gyanújával előzetesben ülő Portik Tamás, 2008 nyarán leleplező információkat ígért Laborc Sándornak az akkori ellenzékről, hogy az MSZP választási győzelmét elősegítse.

Orbán erkölcsi kérdésnek nevezte

Erkölcsi kérdésnek nevezte Orbán Viktor a Portik-Laborc ügyet. A miniszterelnök az eddig nyilvánosságra került információkról azt mondta: tájékozódik, és követi a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának munkáját az ügyben.

Laborc nem a közzétett beszélgetésre emlékszik

Laborc Sándor szerint a nyilvánosságra került leirat kitakart részei jelenthetik az ügy lényegét. A volt Nemzetbiztonsági Hivatal egykori vezetője a Népszavának azt mondta: nem a közzétett beszélgetésre emlékszik. Azt kéri, mutassák be neki az eredeti hangfelvételt, hogy összehasonlíthassa a nyilvánosságra került irattal. A volt főigazgató a lapnak azt mondta: ha szükséges, ezért pert is indít. Laborc Sándor hozzátette: szakmailag helyesen járt el, mivel véleménye szerint politikust vagy bűnözőt is meg kell hallgatni, ha lényegi információt akar átadni a titkosszolgálatoknak.

Az a baj, hogy Laborc jobboldali politikusok lejáratását kérte

A Fidesz kommunikációs igazgatója kivizsgálná a Portik–Laborc-találkozók hátterét. Kocsis Máté szerint Laborc Sándor feladatot hajtott végre, amikor találkozott az Energol Rt. egykori igazgatójával. A nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja hozzátette, nem az a baj, hogy a titkosszolgálat vezetője találkozik az alvilág egyik alakjával, hanem az, hogy Laborc Sándor a jobboldali politikusok lejáratására kérte az olajszőkítési ügyeiről ismert Portikot.

„Nem volt szerencsés alvilági bűnözőkkel tárgyalni”

Az MSZP-nek nincs köze a titkosszolgálati botrányhoz és támogatják a tényfeltáró bizottság létrehozását – jelentette ki a Hír TV Rájátszás című műsorában a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke. Molnár Zsolt elismerte, hogy nem volt szerencsés, hogy Laborc Sándor alvilági bűnözőkkel tárgyalt, az pedig, hogy Portik úgynevezett tiszta vonalat is kapott Laborctól – fegyelmi eljárást is eredményezhet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!