2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

A lóhúsbotrányhoz hasonló esetek felértékelik a helyi termékeket?

2013. február 27., szerda 19:27, frissítve: csütörtök 07:42

Felértékelik a helyi termékeket a lóhúsbotrányhoz hasonló esetek. Erről egy brit kutató beszélt a Hír Televíziónak egy budapesti élelmiszer-biztonsági konferencián. Egy másik résztvevő a címkézés szabályain szigorítana.

Lóhúst keresnek Európa-szerte a mélyhűtött ételekben. Magyarországon tavaly augusztus óta árultak olyan tésztát, amelyet marhahúsosként adtak el, de az olcsóbb lóhúsból is volt benne. A magyar szakhatóságot Dánia riasztotta

– Elmondható, hogy Magyarország élelmiszer-biztonsági helyzete kiemelkedőnek, jónak mondható az unión belül is – mondta Kardeván Endre. Az élelmiszer-biztonságért felelős államtitkár az ellenőrzésen nem is szigorítana. – Sokkal több helyen már korábban kiderült ez a probléma, nem egészen értjük mi sem, hogy miért csak most kerül föl a gyorsriasztású rendszerre. Az államtitkár szerint a riasztási rendszerrel nincs gond, inkább csak az üzemeltetésével.

A lóhússal kevert lasagne Romániában készült, eredetileg Csehországba szánták, de végül Magyarországra érkezett. Az államtitkár szerint ilyen megesik a versenypiacon. A budapesti élelmiszer-biztonsági konferencia egyik résztvevője arról beszélt, hogy a termékek forgalmazása átfogó reformra vár Európában. Egy brit kutató, Paul Finglas szerint a hasonló botrányok felértékelik a helyben előállított élelmiszereket.

– A helyi hentesektől, húsboltokból és kisebb szupermarketekből származó hústermékeknek az értékesítése megnövekedett, mert ezeknek a termékeknek ismerjük az eredetét, azt is, hogy ezeket az állatokat hol tenyésztették, és ismertek azok a mészárszékek is, ahonnan ezek az üzletek a húst beszerezték – fogalmazott a Hír TV-nek a kutató.

A lóhús a hatóságok szerint nem tartalmazott egészségre káros anyagot, ezért élelmiszer-biztonsági kockázatot nem jelent. De a fogyasztók megtévesztéséért a csalókat milliárdokra büntethetik.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!