2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Az Európa-barátok nyerték az ukrán választásokat

2014. október 26., vasárnap 21:15, frissítve: hétfő 08:55

Az Európa-barát pártok nyerték az ukrán parlamenti választást. Petro Porosenko elnök szövetsége lett az első az exit poll eredmények szerint. A miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk jobboldali pártja pedig a második. Várhatóan ez a két szervezet alakíthat kormányt. A választás meglepetése, hogy a rendszerváltás óta először nem jutott be az oroszbarát kommunista párt a törvényhozásba és a szélsőjobboldali Jobb Szektor is kiesett a parlamentből az exit poll eredmények alapján. A választási bizottság szerint Kelet-Ukrajnában hárommillió ember nem tudott szavazni a háború miatt. Az oroszbarát szakadárok tizenkilenc szavazóhelyiséget lőttek, többnyire aknákkal.

Választás a háború közepén. Petro Porosenko elnök Kelet-Ukrajnában kezdte a körútját vasárnap, ahol folyamatosak az összecsapások az oroszbarát szakadárok és az ukrán katonák között. A milliárdos üzletember, aki magyarországi édesipari cégekkel is rendelkezik, a parlamenti választás biztos esélyese. Ő még szorosabb európai együttműködést akar az EU-val. A második helyre az oroszellenes nacionalisták számíthatnak. „Remélem, hogy a parlamenti választás az Európa-párti erők győzelmét hozza és a parlamentet egy európai értékeket valló koalíció fogja vezetni. Ha Európa nyer, a demokrácia nyer, ez a választás lényege” – mondta Porosenko.

Kelet-Ukrajna és a donecki régió az ukrán ipar motorja volt, most gyakorlatilag semmi termelés nincs, és sok gyárat is találat ért a harcokban. Luhanszk környékén a szakadárok szavazóhelyiségeket is lőttek. Az EBESZ becslése szerint hárommillióan nem tudtak szavazni a harcok miatt. Természetesen nem lesz szavazás a Krím félszigeten se, amit az oroszok márciusban szakítottak ki Ukrajnából. „Reméljük, hogy sokan mernek eljönni szavazni. A helyiekkel beszéltünk az előző napokban, hogy aki tud, az jöjjön el. Vessünk véget a háborúnak, és legyen az országnak működőképes vezetése. Most ez a legfontosabb, mondja egy Luhanszk környéki település bizottsági elnöke.”


Ukrajnában márciusban kezdődött a háború, az oroszok azóta se ismerték el, hogy az azonosító nélküli katonáik harcolnak az ország keleti felén. Négyezer ember halt már meg, közülük háromszázan azóta, hogy szeptemberben kihirdették a tűzszünetet. Vlagyimir Putyin egy nappal a választás előtt ismerte el, hogy az orosz titkosszolgálat menekítette ki Viktor Janukovics volt elnököt, és ezután kezdték a háborút a Krím félszigeten.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!