2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Az ENSZ-főtitkár szerint megcáfolhatatlan a jelentés

2013. szeptember 14., szombat 09:08, frissítve: szombat 12:44

Elkészült az ENSZ vegyifegyver-ellenőreinek szíriai jelentése. A szakértők a hétvégén küldik el a dokumentumot a világszervezet főtitkárának.

Ennek közzétételéről Ban Ki Mun dönt, szerinte a jelentés megcáfolhatatlan lesz, és bizonyítja, hogy használtak vegyi fegyvert Szíriában. Diplomáciai források szerint a dokumentum az elkövetők kilétére is kitérhet, vagyis arra, hogy a szír rezsim vetette-e be saját népe ellen a vegyi fegyvert.

Független ENSZ-szakértők közben azt közölték, a szíriai kormánycsapatok rendszeresen lövik a lázadók által ellenőrzött területeken lévő kórházakat, hogy megakadályozzák a beteg vagy sebesült emberek orvosi ellátását. Kitérnek ugyanakkor arra is: kisebb számban ugyan, de a lázadók is követtek el támadásokat kórházak ellen.

Az amerikai elnök szerint olyan megállapodásra van szükség a szíriai fegyverekről, amely ellenőrizhető és amelynek előírásai kikényszeríthetőek. Barack Obama bízik benne, hogy sikeresek lesznek az erről szóló genfi tárgyalások. John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a svájci nagyvárosban folytatja szombaton a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítését célzó egyeztetéseket. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint Kerry vasárnap Párizsban a francia, a brit és a szaúdi külügyminiszterrel is tárgyal a kérdésről.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!