2020. augusztus 6.,
csütörtök, Berta, Bettina napja

Az ellenzék szerint Janukovics Putyin kezére játszik

2014. február 2., vasárnap 19:25, frissítve: hétfő 11:08

Már tárgyalni sem hajlandó az ukrán ellenzék Viktor Janukovics elnökkel. Szerintük az államfő segítségével akarja Oroszország ismét gyarmatosítani Ukrajnát.

Az ellenzéki demonstrálók több mint két hónapja tartják megszállva az ukrán főváros központját. Az utcai tiltakozások résztvevőinek a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferenciáról hazatérő ukrán ellenzéki vezetők arról számoltak be, hogy szóbeli támogatást kaptak a Nyugattól. „Már nemcsak néz minket az egész világ, hanem úgy döntött, hogy segítséget is nyújt nekünk. Már elég volt a szavakból. Az ukránok konkrét tetteket kértek, és mi ígéretet kaptunk ezekre a tettekre” – mondta Arszenyij Jacenyuk.

Az amerikai kormány képviselői Münchenben megerősítették, hogy büntetőintézkedések bevezetését fontolgatják az ukrán kormány ellen.

Az ellenzék a Nyugat támogatásával a háta mögött egyre erősebbnek érzi magát, és Viktor Janukovics távozását, valamint új választások kiírását követeli. „Janukovicsot a háttérből Putyin irányítja. Elsősorban nem is egy hazai maffiával kell megküzdenünk, hanem az országunkat fenyegető újabb gyarmatosítási kísérlettel. Ezért foglaltuk el ismét ezt a teret, ahol az önállóságunkért harcolunk” – mondta Jurij Lucenko ellenzéki vezető.

Oroszország szerint viszont a Nyugat szól bele Ukrajna belügyeibe, és próbálja saját érdekszférájába vonni az országot az európai uniós integrációt követelő ellenzék támogatásával. Az egyre feszültebb helyzetben az unió külügyi főképviselője párbeszédre szólított fel a müncheni konferencia zárónapján. „A legfontosabb, hogy megállítsák az erőszakot, a konstruktív párbeszéd irányába mozduljanak el, tárgyaljanak az alkotmány reformjáról, a parlament szerepéről, hogy az emberek visszanyerjék az átláthatóságba és nyitottságba vetett hitet. Ez a folyamat végül egy szabad és tisztességes választásokhoz vezethet” – jelentette ki Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.


Ukrajnában tavaly kezdődtek az utcai tüntetések, miután Viktor Janukovics – orosz gazdasági nyomásra hivatkozva – felfüggesztette az uniós integrációt. Helyette Moszkvával kötött megállapodást olcsóbb gázról és pénzügyi segítségről. Az összecsapások több halálos áldozatot követeltek, több embert megkínoztak, köztük tüntetőket és állítólag rendőröket is.

Korábban arról is szóltak a hírek, hogy Viktor Janukovics akár a hadsereget is beveti az ellenzék ellen. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

x
Rendkívüli hír