2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Az ellenzék nem elégszik meg a kormányfőcserével

2014. január 29., szerda 19:27, frissítve: csütörtök 16:48

Az agresszió beszüntetését és az ultimátumok mellőzését kérte az ellenzéktől az új ukrán miniszterelnök. Szerhij Arbuzov azután került hatalomra, hogy az ellenzéki tüntetések hatására Mikola Azarov lemondott posztjáról. Arbuzov az elnök, Viktor Janukovics egyik bizalmasa, és ideiglenes jelleggel vezeti a kormányt. Az ellenzék nem elégszik meg a kormányfőcserével, és továbbra is az elnök távozását követeli. Eközben az orosz parlament azzal vádolta meg a nyugati politikusokat, hogy szándékosan destabilizálják az országot. Moszkva közölte azt is, hogy egyelőre kivár az ígért pénzügyi segítségnyújtással.

„Volt egy kis félreértés a felkonferálásban. Nem vagyok többé miniszterelnök. Azért vagyok itt, hogy bemutassam a jelenlegi kormányfőt.” Ezekkel a szavakkal adta át Mikola Azarov a miniszterelnöki széket eddigi helyettesének.

A 37 éves Szerhij Arbuzov bankvezetőből lett politikus, régóta Janukovics egyik bizalmasa, szoros üzleti kapcsolatban áll például egyik fiával. Ideiglenes jelleggel, az új kormány megalakulásáig vezeti majd a kabinetet. Székfoglaló beszédében azonnal üzenetet küldött az utcákon tüntető ellenzékieknek. „Csak úgy juthatunk kompromisszumra, ha kölcsönösen tiszteletben tartjuk a tárgyaló felek álláspontjait. Nemet kell mondanunk az agresszióra és az ultimátumokra” – közölte.

Az ellenzéki vezetők azonban nem elégednek meg azzal, hogy a tüntetésekkel sikerült kikényszeríteni Azarov lemondását. Ezenfelül Viktor Janukovics távozását és előre hozott választások kiírását követelik.

Az uniópárti ellenzék támogatást remélhet Nyugatról. „A tüntetők nyomásának köszönhetően megnyílt az út az előtt, hogy komoly tárgyalásokra kerüljön sor az elnök és az ellenzék között a politikai reformokról. Németország támogatja a konfliktus békés megoldását és az ellenzék legitim követeléseit” – üzenete Angela Merkel német kancellár.

Eközben az orosz parlament felsőháza azzal vádolta meg a nyugati politikusokat, hogy beavatkoznak Ukrajna belügyeibe, és szándékosan destabilizálják az országot. Moszkva közölte: betartják korábbi ígéreteiket, de amíg nem alakul meg az új ukrán kormány, addig kivárnak a januárban megígért pénzügyi és energetikai segítségnyújtással.

Ukrajnában tavaly kezdődtek az utcai tüntetések, miután Viktor Janukovics – orosz gazdasági nyomásra hivatkozva – felfüggesztette az uniós integrációs eljárást, és helyette Moszkvával kötött gazdasági együttműködési megállapodást.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!