2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Az ellenzék elutasítja az orosz–ukrán megállapodást

2013. december 18., szerda 11:11, frissítve: szerda 18:33

Az ukrán uniópárti ellenzék elutasítja az orosz–ukrán megállapodást, és továbbra is előre hozott választásokat követel. Brüsszel csak abban az esetben támogatja a csőd elkerülése érdekében kötött egyezséget, ha az nem akadályozza Ukrajna uniós csatlakozását. Washington tárgyalásra szólította fel a feleket.

Csalódottan fogadta az ötvenezres tömeg Kijevben az orosz és az ukrán elnök megállapodását. Eszerint Moszkva 15 milliárd dollár értékben vesz ukrán államkötvényeket, és harmadával csökkenti az országba szállított gáz árát. Az ellenzéki vezetők szerint a kormány elárulta a népet és feladta a nemzeti érdekeket is.

– Csak egy módja van, hogy kilábaljunk ebből a válságból: az előre hozott választások – vélekedett Vitalij Klicsko. Tárgyalóasztalnál Janukovics kijelentette, nem fél az idő előtt voksolástól. Ha tényleg így van, engedjük, hogy egy tisztes küzdelemben bebizonyítsa. Személyes ellenfelemnek akarom tartani – tette hozzá az Ütés párt elnöke.

Az orosz elnök szerint azonban nincs politikai ára az egyezségnek, és cáfolta, hogy tárgyaltak volna Ukrajna csatlakozásáról a Moszkva vezette vámunióhoz. Az unió bővítési biztosa pedig csak akkor üdvözli a 15 milliárd dolláros mentőcsomagot, ha az nem vet véget Kijev és Brüsszel hosszútávú céljainak, vagyis nem hátráltatja Ukrajna jövőbeli csatlakozását.

„Ha a tárgyalások Moszkvával a kölcsönös előnyök mentén normalizálják a kereskedelmi kapcsolatokat Ukrajna és Oroszország között, és ha azok a megállapodások összhangban vannak a az ukránok vállalta kötelezettségekkel, és elfogadják a kormány által szeptember 18-án jóváhagyott társulási szerződést, akkor üdvözülni lehet a folyamatot” – fogalmazott Stefan Füle bővítési biztos.

A Fehér Ház felszólította a kijevi vezetést, tárgyaljon az uniós társulási szerződés leállítása miatt tüntető ellenzékkel. „Semmilyen megállapodás Kijev és Moszkva között nem csillapítja a tüntetők aggodalmát. Ahogy korábban is mondtuk, sürgetjük az ukrán kormányt, hallgassa meg a népét, és találja meg a békés módját egy demokratikus, gazdaságilag gyümölcsöző európai jövőnek, amelyre az ukrán állampolgárok vágynak – közölte Jay Carney szóvivő, hozzátéve: Kérjük az ukrán kabinetet, kezdjen azonnali tárgyalásokat az ellenzékkel, és mindazokkal, akik a tüntetéseken kifejezték vágyukat egy jobb Ukrajna megteremtéséért.”

Az ellenzéki vezetők a lassan három hete tartó megmozdulások folytatását ígérik. Készek arra is, hogy sorfallal akadályozzák meg, hogy Viktor Janukovics bemenjen a kijevi parlament épületébe, és elfogadtassa a Moszkvával kötött egyezséget a törvényhozással.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!