2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Az Együtt–PM megelégelte az MSZP időhúzását

2014. augusztus 12., kedd 21:33, frissítve: szerda 07:12

Addig húzta az időt az MSZP a fővárosi választási megállapodás aláírásával, hogy az Együtt–PM elvesztette a türelmét, és bejelentette az önálló indulást. Az egyezség azonban lényegében megmarad, a Szigetvári Viktor vezette párt csak azokban a kerületekben indít rá polgármesterjelöltet a szocialistákra, amelyekben az MSZP nem tartotta be a kialkudott feltételeket.

„Stabil a fővárosi egyezség” – ez volt olvasható kedd reggel az MSZP internetes oldalán, egy nappal azután, hogy lejárt a határideje a baloldali hárompárti megállapodás aláírásának. A pártszóvivő időt kért, azt mondta: biztos abban, hogy hamarosan kompromisszumra jutnak az Együtt–PM-el és a Demokratikus Koalícióval (DK). „Ezek nehéz pillanatok. Sokáig készülnek emberek arra, hogy önkormányzati képviselők, helyi polgármesterek legyenek. Egész egyszerűen meg kell tudni érteni, hogy ezeknek az embereknek egy ilyen megállapodás nem biztos, hogy minden szempontból jólesik, ergo ezek mögé kérdőjeleket is tesznek” – mondta Veres Gábor, az MSZP szóvivője.


Az Együtt–PM-nek azonban elfogyott a türelme. Közös elnökségi ülésükön egyhangúlag úgy döntöttek: nem várnak tovább a szocialistákra, és bejelentették, hogy önállóan indulnak az őszi voksoláson. „Néhány kerületben, a saját körein belül az MSZP a pénztártól való távozás után elkezdett reklamálni. Nem tudta megoldani azt, amit vállalt, miközben a Demokratikus Koalíció és az Együtt–PM Szövetség is mindent betartott. Ezért most már nem tudunk tovább várni, mi kampányolni szeretnénk, és önállóan indulunk, ha arra kényszerülünk, számos kerületben. Ahol pedig van megállapodás, helyi szinten ott be fogjuk tartani” – fogalmazott Szigetvári Viktor, az Együtt–PM Szövetség ügyvezető társelnöke. Vagyis ahol az Együtt–PM úgy ítéli meg, hogy a megállapodás kedvező, ott betartják. Ahol azonban az MSZP nem tartotta be a megegyezés feltételeit, ott saját polgármesterjelöltet indít az Együtt–PM. Várhatóan Óbudán, Zuglóban, Újbudán és a XVIII. kerületben, azaz Pestszentlőrincen és Pestszentimrén is ráindíthatja az Együtt–PM a saját jelöltjét a szocialistákéra. De az Angyalföldi Tóth József is kaphat ellenfelet a baloldalról..

A Demokratikus Koalíció még reménykedik a végső megegyezésben. A Gyurcsány-párt azt kérte a szocialistáktól és az Együtt–PM-től is, hogy a megállapodásnak legalább azokat a pontjait tartsák be, amelyeket egyikük sem vitatott. „Azokban a körzetekben, ahol nyerési esélyei vannak a baloldalnak, ez legalább 8-9 körzet vagy kerület a fővárosban, ott nyilvánvalóan ahogy jeleztem is a 95 százalékos csomag az maradjon érvényben. És induljanak el azok, akiknek jelentős győzelmi esélyei van” – szögezte le Gréczy Zsolt, a DK szóvivője.

Az Országgyűlés fideszes alelnöke kisstílű hatalmi alkudozásnak nevezte az elmúlt napok eseményeit. „Nem hiszem, hogy színjátékról lenne szó. Ennek ellenére azért jó esély lenne arra, hogy végül valamilyen korlátozott vagy teljes körű megállapodás létrejöhet a baloldali pártok között, de azért azt rögzítenünk kell, hogy az a tragikomédia, ami 2009-ben már egyszer a miniszterelnök-jelölés kapcsán megtörtént, az nem ismételhető meg, és most azt látjuk, hogy nem csak megismételhető, de felül is múlható” – nyilatkozta Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke.

A szocialisták országos vezetése nem reagált az Együtt–PM döntésére, és a hárompárti tárgyalásokon részt vevő budapesti elnök, Kunhalmi Ágnes sem állt a sajtó elé.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!