2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Az egyetemi lövöldözők robbantottak a futóversenyen

2013. április 19., péntek 17:39, frissítve: péntek 20:27

Csecsen származású testvérpár a bostoni terrortámadás és rendőrgyilkosság két gyanúsítottja – értesült az AP hírügynökség. Egyiküket lelőtték, másikuk ellen hajtóvadászat folyik. A legfrissebb információk szerint a rendőrök körülzárták a szökésben lévő gyanúsított lakását.

Az AP információi szerint a két férfi már több éve élt az Egyesült Államokban, ők robbantottak Bostonban, péntek reggel pedig lelőttek egy rendőrt a külvárosban, egy egyetemi campuson. A terroristák megállítottak egy kocsit, majd a járművel menekülni kezdtek, közben több robbanószerkezetet a rendőrök felé dobtak. A tűzharcban az egyik merénylőt meglőtték az egyenruhások, a férfi a kórházban meghalt. A másik gyanúsított, egy 19 éves férfi viszont még szökésben van és fegyver van nála.

Bostont teljesen lezárták, a tömegközlekedést leállították, bezártak az iskolák is. A hajsza idejére a lakosságot arra kérték, zárkózzanak be otthonukba, és csak rendőröknek nyissanak ajtót. A kommandósok házról házra járnak és figyelmeztetik az embereket.

A legfrissebb információk szerint a rendőrök körülzárták a szökésben lévő gyanúsított lakását. A férfiról új képet is közzétettek a hatóságok. Dzsohár Carnajev Cambridge-ben él, 2500 dolláros amerikai ösztöndíjjal tanulhatott az egyetemen. Sajtóhírek szerint 2011 februárjában a hónap atlétájának választották meg.

Nincs közük Csecsenföldhöz

Nincs köze Csecsenföldhöz a gyanúsítottaknak - közölték Groznijban. A csecsenföldi kormány tájékoztatása szerint a Carnajev család sok évvel ezelőtt Dagesztánba, majd Kazahsztánba költözött, ahonnan hosszú tartózkodás után az Egyesült Államokba emigrált. A csecsenföldi kormányszóvivő hangsúlyozta: a testvérpár felnőttkorában, amikor gyaníthatóan "rossz útra tért", már nem élt Csecsenföldön.

Üzenet Bostonnak: mindenki maradjon otthon

Mint Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a Hír TV-nek elmondta, csendháborításért riasztották a rendőröket az egyetemre, ami „nyilvánvalóan csapda volt”, a merénylők célja az volt, hogy meg tudjanak ölni néhány rendőrt. Hozzátette: bár kockázatos volt ez, de öngyilkos misszióba kezdhettek, melyben minél több emberrel akartak végezni. Az incidens az egyetem campusán kezdődött, aztán autósüldözés indult a nagyon jól felszerelt terroristák ellen. Az FBI tájékoztatása alapján arra lehet következtetni, hogy külföldiek az elkövetők, akik tanulóvízummal tartózkodnak az Egyesült Államokban – mondta Spöttle. A bostoni és környéki lakosoknak a hatóságok SMS-eket küldenek, hogy maradjanak otthon és senkinek ne nyissanak ajtót.

Robbantás a futóversenyen
Mint ismert, hárman meghaltak, 144-en pedig megsebesültek, miután hétfő kora délután két pokolgép robbant fel a bostoni maraton célegyenesében. Helyi idő szerint délután 2 óra 50 perckor történt az első robbanás, majd 12 másodpercre rá, mintegy száz méterrel arrébb következett be a második detonáció a futóverseny célegyenesénél.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!