2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Komment 22:50

Az autóipar húzza a gazdaságot

2013. november 15., péntek 17:24, frissítve: szombat 08:32

Ezer munkahelyet hoz létre Borsodban egy autóalkatrészeket gyártó japán cég. A Takata Miskolcon építi fel gyárát – jelentette be a miniszterelnök a befektetőtársaság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján. A cég első embere azt mondta: légzsákokat gyártanak majd az üzemben. Magyarországot a magasan képzett munkaerő miatt választották, a Miskolci Egyetemmel pedig hosszú távú együttműködésre törekszenek. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a Mercedes kecskeméti üzemének megépítése óta ez lesz a legnagyobb zöldmezős beruházás Magyarországon.

Biztonsági öveket, légzsákokat, gyermeküléseket, kormányműveket és elektronikus alkatrészeket gyárt a Takata. A japán cégnek húsz országban vannak gyárai, alkalmazottainak száma meghaladja a 36 ezret. Beszállítója az Audinak, a BMW-nek és a Mercedest gyártó Daimlernek is. Miskolcon légzsákokat gyártó üzemet épít a társaság, a termelés jövőre indul, a gyár várhatóan ezer embernek ad majd munkát. A beruházás összértéke 20 milliárd forint. A cég a többféle mérnököt is képző Miskolci Egyetemmel hosszú távon működne együtt.

„Ez a nagy beruházás tükrözi Magyarországba vetett bizalmunkat, ahová befektetések érkeznek. Az ellátóbázis, a szakképzett munkaerő, innovációs képesség és a befektetőbarát környezet mind fontos szempont volt, hogy Magyarország mellett döntöttünk autóipari gyárunk létesítésekor. Továbbá a fejlett infrastruktúra és az a lehetőség, hogy szorosan együttműködünk a helyi egyetemmel, jelentősen hozzájárult, hogy Miskolcot választottuk” – mondta Stefan Stocker, a Takata elnöke.

A miniszterelnök szerint a legfrissebb növekedési adat azt jelzi, hogy Magyarország visszakerült Közép-Európa jól teljesítő gazdaságai közé. Orbán Viktor hozzátette: a GDP vártnál nagyobb bővülése az autóipar mellett a híradástechnikai eszközök gyártásának és a mezőgazdaságnak köszönhető. „Biztosak lehetnek abban, hogy a harmadik negyedév 1,7 tizedes növekedési száma után egy ennél is magasabb gazdasági növekedési szám vár ránk a negyedik negyedévben. Tehát nem fellángolásról van szó, hanem a 2013-as évben megkaptuk a visszajelzést arról, hogy az, ami történik Magyarországon, az ráállít minket egy új növekedési pályára” – mondta Orbán Viktor.


Az ipar teljesítménye is nőtt. „Akár még nagyobb emelkedés is bekövetkezhet október, november, illetve decemberben, elsősorban továbbra is a járműgyártás, ami ezt húzhatja, illetve az ipari export, a javuló külső konjunktúrának köszönhetően és a belföldi fogyasztás élénkülése is hozzájárulhat az ipar egyre javuló teljesítményéhez. Tehát összességében az ipar nem kizárt, hogy egy 1,5-2 százalék körüli növekedéssel fogja majd az évet zárni, és ezzel egy jelentős lökést tud adni a magyar gazdaságnak is” – vélekedett Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház vezető elemzője.

Az ipari termelés öt és fél százalékkal volt magasabb szeptemberben, mint egy évvel korábban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!