2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok 03:00

Obama a képviselőket puhítja – A szír elnök tagad

2013. szeptember 8., vasárnap 21:00, frissítve: hétfő 16:37

Tagadta a szír elnök egy amerikai tévéinterjúban, hogy a kormányerők hajtották végre a vegyitámadást Damaszkuszban. Az amerikai törvényhozás hétfőn kezdi a vitát a katonai válaszcsapásról, Obama elnök a képviselőket puhítja, a CIA pedig egy videofelvételt tett közzé az áldozatokról.

Tagadta a szír elnök, hogy a kormányerők hajtották végre a vegyi támadást augusztus második felében Damaszkuszban. Bassár el-Aszad a CBS amerikai televíziócsatornának adott interjúban azt mondta, hogy az eddig bemutatott bizonyítékok nem meggyőzők. Aszad nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy Szíriának van vegyifegyvere. Az amerikai törvényhozás hétfőn kezdi a vitát a katonai válaszcsapásról. Az elnök és biztonsági tanácsadói háttérbeszélgetéseken győzködik a képviselőket, akik között sok a kétkedő. A Fehér Ház propaganda-hadjáratának részeként Barack Obama hat televíziós adónak ad interjút, kedden pedig beszédet intéz a nemzethez.

Látható a videó, ami Amerika szerint bizonyítja, hogy be kell avatkozni a szíriai polgárháborúba. A felvételen holttestek, magatehetetlenül rángatózó emberek látszanak. A képek közvetlenül az augusztus 21-ei damaszkuszi szarintámadás után készültek, a CIA vágott belőlük videót az amerikai törvényhozás számára, hogy a képviselők és szenátorok ez alapján döntsenek a támadásról.

John Kerry amerikai külügyminiszter szerint Barack Obama még nem hozott végleges döntést a támadásról, és nem zárta ki, hogy az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul egy Szíriáról szóló határozatért, miután a világszervezet ellenőrei elkészítették helyszíni jelentésüket.

A Washington Post és az ABC televízió felmérése szerint az amerikai lakosság 60 százaléka ellenzi Szíria megtámadását. Háborúellenes tüntetések a Kongresszus és a Fehér Ház előtt is voltak már. A szenátorok és képviselők, akik majd a háborúról szavaznak, lakossági fórumokon szembesültek a választók véleményével. Több képviselő úgy nyilatkozott: soha nem kapott annyi tiltakozó levelet és telefont a szavazóktól, mint most.

– Az elnök kérését nem egyszerű elutasítani. Ugyanakkor nem hinném, hogy az amerikai külpolitikát tönkretenné, ha nemet mondanánk – közölte Jeff Sessions republikánus szenátor.

A háború egyik szószólója, a republikánusok kongresszusi vezetője is elismerte: nem biztos, hogy megszavazzák a támadást. „Persze hogy számít, mit hallunk a választóktól, ahogy mindig is számított. Gondolja, hogy testedzés miatt járok 30 éve lakossági fórumokra?” – fogalmazott John McCain.

A csapás támogatói közül sokan azt mondják: Obama nem visszakozhat, különben Amerika ellenségei, például Irán végképp nem vennék komolyan.

Virrasztás

A Vatikánban több ezer zarándok virrasztott és imádkozott a Szent Péter téren, a szíriai békéért. Ferenc pápa imádsága szerint kiegyezésre van szükség a harcoló felek között, mert a háború az emberiség kudarca.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!