2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Autóklub: jó alternatíva lehet az új matricarendszer

2014. december 14., vasárnap 12:12, frissítve: hétfő 07:35

A Magyar Autóklub egyetért a megyei matricarendszerrel, az M0-st érintő kérdésekről azonban az egyeztetések és országos elnökségük ülése után foglalnak állást. Januártól az M0-s körgyűrű, a sztrádák fővárosi bevezető szakaszai és a nagyvárosokat elkerülő útszakaszok is fizetősek lesznek.

Még nem döntött a kormány az új útdíjrendszer bevezetéséről – a jövő héten több egyeztetés is lesz az érintett polgármesterekkel. Az előterjesztést készítő fejlesztési tárca szombaton a fuvarozói szervezetekkel tárgyalt. A közlekedéspolitikai államtitkár szerint azok lesznek az új rendszer igazi nyertesei, akik hosszabb útvonalon, rendszeresen használják a magyarországi sztrádákat.

Tasó László azt mondta: ezek az autósok éves szinten jóval kevesebb pénzt költenek majd matricára, mint eddig. Az M0-s és a Megyeri híd fizetőssé tétele miatt viszont továbbra is háborognak a fővárosi kerületek, valamint a környező települések vezetői. Az új rendszerben januártól nemcsak a budapesti körgyűrű és a sztrádák fővárosi bevezető szakaszai lesznek fizetősek, hanem a nagyvárosokat elkerülő útszakaszok is.

Egyetértenek a matricarendszerrel

A Magyar Autóklub a megyei matricarendszerrel egyetért, az M0-st érintő kérdésekről azonban csak országos elnökségük ülése után, december 18-án foglal állást. Az autóklub főtitkárhelyettese a Hír Televíziónak azt mondta, az új rendszer jó alternatíva tud lenni azok számára, akik csak pár megyében használják az utakat. A szervezet szombaton a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyeztetésén is részt vett, ahol több javaslatot is megfogalmaztak a tárcának. Lovas Károly Róbert hozzátette, feltett kérdéseikre később kapnak választ a minisztériumtól.

„Teljes mértékben elfogadható a megyei matricarendszer bevezetése, ez egy pozitív alternatívát tud biztosítani az autósok számára, mert valóban, aki másképp használja az autópályát, tehát nem használja az egész országot, azzal tud költséget spórolni, hogy csak megyére vagy megyékre veszi meg az autópálya-matricát. A javaslatcsomagnak a másik része, ami arról szól, hogy többek között az M0-s is fizetős legyen, ezzel kapcsolatban több módosító javaslatot is tettünk, illetve fogunk tenni jövő héten a minisztérium részére, illetve mivel több érdekképviselet is meg lett szólítva, ezért az összes javaslat beérkezte után fogja a minisztérium elénk tárni, hogy azok alapján mit és hogyan tud elfogadni” – mondta Lovas Károly Róbert főtitkárhelyettes.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!