2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Autókat gyújtottak fel a kormányellenes tüntetők

2013. június 19., szerda 12:00, frissítve: csütörtök 08:41

Újabb összecsapások voltak Brazíliában a kormányellenes tüntetők és a rendőrök között. Sao Paolóban és Rio de Janeiróban is hozzávetőleg 50 ezren vonultak utcára. A tüntetők autókat gyújtottak fel, egy televíziós közvetítőkocsit is megtámadtak, a rendőröket pedig Molotov-koktélokkal dobálták. A hatóságok könnygázt és vízágyút vetettek be. A tüntetők egészségügyi és oktatási reformot követelnek, és a kormányzati korrupció miatt tiltakoznak, mert több millió dollár tűnt el a közelgő focivébé és a nyári olimpia költségvetéséből is.

A helyi tévétársaság közvetítőkocsiját gyújtották fel a Sao Pauló-i városháza előtt a kormány ellen tüntetők. Az épületet is megtámadták, de a rohamrendőrök kiszorították őket. Sao Paulo Brazília legnagyobb városa, hatodik napja tüntetnek itt a helyiek. A demonstráció azután kezdődött, hogy drágult a tömegközlekedés. Egy buszjegy hozzávetőleg 300 forint, miközben a lakosság 20 százaléka naponta alig kétszer ennyit keres. „Az utcákról érkező üzenet egyértelmű: jobb iskolák, jobb kórházak kellenek. Az embereket jobban be kell vonni a döntésekbe. Ésszerű tömegközlekedési díjat kell biztosítani mindenkinek. Vissza kell szorítani a korrupciót és a közpénzek pazarlását” – sorolta az elnök, aki úgy próbálta elejét venni az újabb tüntetéseknek, hogy mindenben igazat adott a tüntetőknek és azt ígérte: a kormány pont ezzel foglalkozik majd.

A brazil költségvetés jelentős részét viszi el a jövő évi focivébé és a 2016-os olimpia rendezése. A tüntetők szerint a korrupt politikusok milliókat tettek zsebre. „A futball-világbajnokság széles körű támogatást élvez a brazil lakosság körében. Nem ellenzik sokan a vébé megrendezését. Persze lehet, hogy vannak néhányan, akiknek nincs meg minden információjuk a rendezésről” – mondta a sportminiszter helyettese.

Az igazságügyi miniszter bejelentette: szerdától a hadsereget is kivezénylik az utcára az öt legnagyobb brazil városban, hogy megakadályozzák a tüntetéseket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!