2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Attól tartottak, hogy Snowden a gépen van, ezért nem engedték tovább

2013. július 3., szerda 11:40, frissítve: szerda 16:34

Bécsben kellett landolnia a bolíviai államfő gépének, mert moszkvai látogatása után nem kapott belépési engedélyt a francia és portugál légtérbe. Az ottani hatóságok attól tartottak, hogy a gépen van az amerikai hírszerzési titkokat kiszivárogtató Edward Snowden. Az informatikus továbbra is a moszkvai reptéren vesztegel, még senkitől sem kapott menedékjogot.

„Morales elnököt elrabolták az imperialisták, és Európában tartják fogva” – így kommentálta a bolíviai alelnök, hogy a bolíviai államfő gépét nem engedték be a francia és a portugál légtérbe. A moszkvai látogatásról hazafelé tartó államfő ezért Bécsben landolt. A párizsi és a lisszaboni hatóságok azt gyanították, hogy Evo Morales megpróbálja kimenekíteni Oroszországból Edward Snowdent, aki az amerikai lehallgatási szokásokat tárta a világ elé.


A jelek szerint Snowdent még kicsempészni sem lenne könnyű Oroszországból. Az amerikai lehallgatási botrány kirobbantója minden bizonnyal a seremetyevói repülőtér tranzitvárójában tartózkodik. A Hír Televíziónak nyilatkozó titkosszolgálati szakértő szerint az ügyben patthelyzet alakult ki. „Nyilvánvalóan lehetne politikai döntéseket hozni, ezt a kormányok azonban nem vállalják fel a jelen körülmények között. Sem Moszkva, sem senki más, aminek nagyon sok oka van. Többek között véleményem szerint az, hogy ha egy ország befogadná – legyen az Németország, vagy bárki –, az amerikaiak tudnának olyan bizonyítékokkal szolgálni, hogy az adott ország is érdeklődik a világ dolgai iránt, hogy finoman fogalmazzak, például az USA titkai iránt” – mondta Földi László titkosszolgálati szakértő.

Edward Snowden állítólag 21 országtól kért menedékjogot, ezek közé azonban nem tartozik Bolívia. Eddig alig van valaki, aki igent mondott volna neki: erre Oroszországon kívül csak Venezuela hajlandó. A Moszkvában tárgyaló Nicolas Maduro venezuelai elnök szerint az amerikai hírszerző tevékenysége miatt megérdemli a „világ védelmét”.

Martonyi tájékoztatást kér

Martonyi János külügyminiszter tájékoztatást kért az amerikai nagykövettől, hogy folyt-e titkos adatgyűjtés magyar kormányzati vagy egyéb intézmények ellen. A külügy az amerikai lehallgatási botrány kirobbanása miatt az elmúlt napokban kezdeményezte a megbeszélést.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!