2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Átlépte a határt az orosz konvoj

, ,

2014. augusztus 22., péntek 16:20, frissítve: szombat 13:20

Litvánia kérésére rendkívüli ülést tart az ENSZ BT az orosz humanitárius konvoj miatt. A balti ország inváziónak minősítette, hogy az orosz segélyszállítmány engedély nélkül hajtott ukrán területre. Az Európai Unió, a NATO és az Egyesült Államok is aggasztónak nevezte az egyoldalú orosz döntést. A Pentagon szerint Moszkvának azonnal vissza kell rendelnie a járműveket, amelyek megérkeztek a kelet-ukrajnai Luhanszkba.

Több mint egy hete vártak a pillanatra az orosz segélykonvoj sofőrjei: teherautóikkal pénteken átlépték az ukrán határt. A területet oroszbarát szakadárok ellenőrzik, ők kísérik a járműoszlopot egyik központjukig, a kelet-ukrajnai Luhanszkig. Oroszország szerint az ukrán hatóságok napok óta húzták az időt a vámvizsgálat halogatásával.

„Az orosz fél úgy döntött, hogy a cselekvés útjára lép. A humanitárius segélyt szállító konvojunk elindult Luhanszk felé. Természetesen elfogadjuk, ha a szállítmányt a Nemzetközi Vöröskereszt képviselői kísérik, és segítenek a segély szétosztásában” – nyilatkozta Alekszander Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

A Vöröskereszt azonban nem vállalta a konvoj kíséretét. „Csütörtökön az orosz és az ukrán határőrök átvizsgálták a konvoj első részét, 34 teherautót, a Vöröskereszt munkatársainak jelenlétében. Mivel azonban nem kaptunk elég biztonsági garanciát, Luhanszk bombázása pedig éjjel is folytatódott, ezért nem veszünk részt a konvojban, nem is kísérjük azt” – mondta el Galina Balzamova, a Nemzetközi Vöröskereszt szóvivője.

Luhanszkban egyre rosszabb a helyzet: húsz napja nincs áram és vezetékes víz a közel félmilliós városban. Az oroszok változatlanul azt állítják, hogy a konvoj 1800 tonna élelmiszert, vizet, gyógyszereket, hálózsákokat és áramfejlesztőket szállít a rászorulóknak.

Moszkva figyelmeztetett: nem hagyja válasz nélkül, ha támadás éri a járműveket ukrán területen. A szállítmány háborús területen halad át, ahol hetek óta harcol az oroszbarát szakadárokkal az ukrán hadsereg.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője szerint Oroszország katonai agresszióra készül a segélyszállítmány álcája alatt. Az ukránok azt gyanítják, hogy a teherautók fegyvereket szállítanak, a kocsikat pedig tüzérségi eszközök szállítására használják majd a szakadárok.

„Ez egy közvetlen invázió, amelyhez cinikusan felhasználták a Vöröskeresztet. Ezek katonai járművek, a sofőröknek pedig hamis papírjaik vannak. Valójában katonák, akik kiképzést kaptak katonai járművek, köztük harckocsik vezetésére és tüzérségi rendszerek kezelésére” – fogalmazott Valentin Nalivajcsenko.

A helyszínen lévő nyugati újságírók korábban benézhettek az általuk kiválasztott teherautókba, de csak élelmiszert és egyéb segélycikkeket találtak. Hozzátették: az autókat vezető sofőrök megjelenésük alapján nem katonáknak, hanem önkénteseknek tűnnek. Igaz, a BBC tudósítója gyanúsnak találta, hogy számos teherautó szinte üres volt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!