2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Átadás-átvétel: "Ezzel a szakmaiság erősödik"

2012. december 13., csütörtök 07:38, frissítve: csütörtök 08:03

286 olyan 3000 főnél nagyobb lélekszámú település van, amely január elsejétől oktatási intézményeinek működtetését is átadná az államnak. Nekik hozzájárulást kell fizetniük, az összeget egy szakmai bizottság állapítja meg.

A szabadszentkirályi általános iskolába 131 gyerek jár négy településről. Mivel a községben háromezernél kevesebben laknak, az intézmény fenntartója és működtetője is az állam lesz januártól.

– Úgy gondolom, azzal, hogy a magyar állam átveszi az oktatás teljes rendszerét, ezzel a szakmaiság erősödik az oktatásügyben, hiszen a fenntartónk a magyar állam lesz – közölte Dömötörné Nagy Júlia igazgató. Ők fognak ellenőrizni, ők fogják a szakmai irányítást, a szakmai ellenőrzést adni, tehát hozzáértő emberek fogják irányítani az intézményünket – tette hozzá.

Az iskolafenntartó a nagyközségekben, városokban is az állam lesz az önkormányzat helyett 2013-tól. Az átadás-átvételről tételes jegyzőkönyv készül.

– Teljes körű adatszolgáltatást adunk az iskola működéséről, a dolgozóknak a besorolásáról, illetményéről – mondta Zalay Szabolcs, a Leöwey Klára Gimnázium igazgatója, hozzátéve: ehhez komoly táblázatokat kell kitöltenünk, de tulajdonképpen a valóságban abból keveset fognak látni például a diákok, meg a szülők.

Bár a törvény szerint a 3000 lakosúnál nagyobb településeken az önkormányzat marad az iskola működtetője, 286 helyhatóság lemondott erről a jogáról. Nekik hozzájárulást kell fizetniük az államnak, a konkrét összeget egy bizottság határozza meg.

– Nagyon örülünk, ha lesz elég ember ahhoz, hogy működjön ez a rendszer – fogalmazott Glovicki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár. A pedagógusok, az iskolában dolgozók álláshelyeit ugyanúgy megvédi pontosan ez az átmeneti törvény, mint ahogy az önkormányzatok ezzel a területtel foglalkozó munkatársai is áthelyeződnek az új állami fenntartó központba – tette hozzá.

Az állami iskolafenntartó központ december 17-ig kell megállapodni az önkormányzatokkal az átadás-átvételről.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!