2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Arról nem beszélnek, miért lőtték le a fegyvertelen fiút

2014. augusztus 16., szombat 19:45, frissítve: vasárnap 14:04

Fekete bőrű rendőrfőnöke lesz annak a minnesotai városnak, ahol egy hete egy fehér rendőr agyonlőtt egy 18 éves fegyvertelen afroamerikai fiút. Az eset miatt egy hete folyamatosak a tüntetések. A rendőrséget a jogvédők után egyre több politikus is kritizálja, mert Irakban és Afganisztánban használt tömegoszlató fegyverekkel támadnak a tiltakozó helyi lakosságra.

Szivarkát lopott, ezért keresték a rendőrök a 18 éves Michael Brownt, akit egy hete lőttek le St. Louis külvárosában. A biztonsági kamerák felvételeit a rendőrök hozták nyilvánosságra, hogy ezzel bizonyítsák: nem ok nélkül állították meg a fiút. Csakhogy azóta kiderült: a rendőr, aki lőtt, nem is tudott a lopásról. Valójában csak azért igazoltatta a fiút, mert az úttesten sétált a járda helyett.

„Attól függetlenül, hogy kirabolt valakit, ellopott valamit, ez nem jogosít fel egy rendőrt se, hogy lelője őt. Feltartotta a kezét, azt kérte, hogy ne lőjenek, mégis megölték” – mondta egy tüntető.

A rendőrök és a szemtanúk verziója egy dologban egyezik: a 18 éves fiú fegyvertelen volt. A rendőri fellépés azóta is brutális: a hatóságok könnygázgránátokkal és tömegoszlató fegyverekkel lőttek a rendszeresen tüntető helyiekre.

„A rendőrök nagyon rosszul kezelték a helyzetet. Hét nap kellett, hogy a gyilkos rendőr nevét kiadják, aztán még az áldozatot próbálják lejáratni azzal, hogy lopással vádolják. Arról közben egyetlen rendőr se beszél, hogy miért lőtték le a fegyvertelen fiút a saját kerületében” – közölte Jesse Jackson polgárjogi aktivista.

A hatóságok azzal védekeznek: békés tüntetők helyett fegyveres rablók fosztogatnak a környéken, akik benzinkutakat és bankfiókokat is felgyújtottak.

„Az egyház és a közösség vezetőivel együtt először is a fosztogatásoknak kell véget venni és békés tüntetéseket kell szervezni, hogy hallatni tudjuk a hangunkat. Nem akarjuk, hogy a csőcselékkel azonosítsanak bennünket, ha egyszer a feketékkel kapcsolatos előítéleteket akarjuk felszámolni” – nyilatkozta Derek Robinson környékbeli pap.

St. Louis az egyik leginkább szegregált amerikai város. A lakosság 70 százaléka fekete, de a rendőröknek csak 10 százaléka az. A tüntetések hatására viszont most több színesbőrű rendőrt vezényeltek át ide, és a helyi kapitányság vezetését is egy afroamerikai rendőr vette át.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!