2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Antiszemita indokból gyilkolhatott

2014. május 25., vasárnap 12:06, frissítve: vasárnap 18:09

Lövöldözés volt egy zsidó múzeum mellett Brüsszelben, legalább hárman meghaltak, egy ember súlyosan megsebesült. A helyszín közelében tartózkodott a belga külügyminiszter és a belügyminiszter is, aki szerint terrorcselekmény történt. Nem sokkal később a rendőrök elfogtak egy gyanúsítottat, társát viszont még keresik.

Rendőrök zárták le a brüsszeli zsidó múzeum környékét, ahol szombaton négy embert lőttek le – hárman meghaltak, az egyetlen túlélő állapota pedig továbbra is kritikus. Szemtanúk szerint nem sokkal délután 4 óra előtt egy gépkocsi állt meg a múzeum bejáratánál, az autóból ketten szálltak ki, egyikük bement az épületbe, tüzelni kezdett a látogatókra, majd visszaült a kocsiba és elhajtott. A jármű másik utasa gyalogosan hagyta el a helyszínt.

„Bárhogy is zajlott pontosan a lövöldözés, négy ártatlan áldozatot érintett. Egy mélységesen szimbolikus helyet támadtak meg, a belgiumi zsidó múzeumot. A belga kormány legteljesebb támogatásáról biztosítja hazánk zsidó közösségét, mint ahogy támogatásunkról biztosítottam a belga zsidó múzeum igazgatóját is” – közölte Elio Di Rupo belga miniszterelnök.

A rendőrök a támadás után őrizetbe vették a lövöldözőt, akinek a kihallgatása jelenleg is zajlik. A másik gyanúsítottat még keresik, őt a biztonsági kamerák felvételei alapján próbálják azonosítani. Az áldozatok közül ketten izraeli állampolgárok voltak; a zsidó állam miniszterelnöke szerint antiszemita merénylet történt. A támadást a helyi politikusok is zsidóellenes terrorcselekménynek tartják.

„Hihetetlen, hogy ilyesmi történik itt, Belgiumban, mi nem vagyunk hozzászokva ehhez. Nagyon kevés zsidóellenes terrorcselekményt kíséreltek meg itt, szóval, ha most erről van szó, az nagyon rossz jel a jövőre nézve” – nyilatkozta Simone Susskind belga politikus, a brüsszeli zsidó közösség tagja.

A merénylet után megerősítették a biztonsági intézkedéseket a belgiumi zsidó intézmények környékén.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!