2024. 05. 14. Kedd Bonifác napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Amerikát bírálta utolsó üzenetében a kivégzett férfi

2014. augusztus 20., szerda 11:05, frissítve: szerda 21:25

Amerikát vádolta üzenetében az Iszlám Állam által lefejezett amerikai újságíró. A férfi közel két éve tűnt el Szíriában. A szélsőséges szunnita szervezet közlése szerint az amerikai légicsapások miatt végezték ki. A szervezet bemutatott egy másik amerikai újságírót is. Azt üzenték az amerikai elnöknek, hogy az ő sorsa is a kezében van.

James Foley amerikai haditudósító tavalyelőtt novemberben tűnt el Szíria északnyugati részén. Egy tanú szerint egy rendszám nélküli autóba tuszkolták be ismeretlen fegyveresek. Most valószínűleg ő látható azon a sivatagi felvételen, ahol gyilkosa társaságában van, aki nem sokkal később elvágja a torkát. Előbb azonban az újságíró még elmond egy üzenetet. „Felszólítom a barátaimat, a családomat és a szeretteimet, hogy lázadjanak fel az igazi gyilkosok, vagyis az amerikai kormány ellen. Mert az, ami velem fog történni, az általuk mutatott önkény és végrehajtott bűncselekmények következménye.”

A férfi ezután elköszön családjától és többek közt arra kéri testvérét, aki az amerikai légierőnél szolgál, hogy gondolja meg, bombázza-e Irakot, hiszen neki az Iszlám Állam elleni csapások miatt kell meghalnia. Barack Obama amerikai elnök augusztus 7-én engedélyezte a légicsapásokat az Iszlám Állam szélsőségesei ellen, akik Irakban a keresztény és jazidi kisebbség tagjainak lemészárlásába kezdtek.

James Foley kivégzését egy brit dzsihadista hajtotta végre, aki az egyik brit lap szerint londoni akcentussal beszélt. Azt üzente az Egyesült Államoknak, hogy nem lázadók ellen harcol, hanem egy olyan hadsereg ellen, amelyet a muszlimok többsége világszerte támogat. Az Iszlám Állam honlapján úgy fogalmazott, hogy késével egy brit állampolgár rázkódtathatja meg az Egyesült Államokat.

A videó megjelenése után a Fehér ház közölte, hogy vizsgálják a felvétel eredetiségét, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője pedig részvétét fejezte ki a meggyilkolt férfi családjának és barátainak. Bár egyelőre nem biztos, hogy a majd két éve eltűnt James Foley látható a videón, édesanyja a Facebookon reagált a halálhírre. Diane Foley azt írta, hogy a család sosem volt ennél büszkébb Jamesre, aki az életét adta azért, hogy a szíriai emberek szenvedéséről tudósítson. Arra kérte az emberrablókat, hogy a többi túsz életét hagyják meg, hiszen ők is ártatlanok és semmilyen hatásuk nincs az Egyesült Államok külpolitikájára.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!