2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Amerika úgy tűnik, letett a katonai beavatkozásról

2013. szeptember 14., szombat 12:44, frissítve: szombat 13:06

Elkészült az ENSZ vegyifegyver-ellenőreinek szíriai jelentése, de annak tartalma egyelőre titkos. Az Egyesült Államok közben úgy tűnik, letett a katonai beavatkozás tervéről.

Elkészült az ENSZ vegyifegyver-ellenőreinek szíriai jelentése, de annak tartalma egyelőre titkos. A dokumentum közzétételéről a világszervezet főtitkára dönt majd. Szerinte a jelentés megcáfolhatatlan lesz, és bizonyítja a vegyifegyver-használatot Szíriában. Diplomáciai források szerint az irat arra is kitérhet, hogy a kormányerők vagy a lázadók vetették be az ideggázt.

Csütörtök óta egy genfi hotelben tárgyal az amerikai és az orosz külügyminiszter a szíriai vegyi fegyverek felszámolását célzó orosz javaslatról. Eddig csak abban tudtak megállapodni, hogy a válság megoldására rövidesen összehívnak egy második genfi konferenciát, amelyről szeptember végén tárgyalnak az ENSZ közgyűlésében. Az amerikai elnök reméli, hogy a külügyminiszterek tanácskozása eredményes lesz.

Washingtoni kormányzati források szerint az orosz ellenállás miatt az amerikaiak elvetették a katonai beavatkozás lehetőségét Szíriában, ha Damaszkusz nem hajlandó felszámolni vegyi fegyvereit. „Megismételtem, amit nyilvánosan is kijelentettem, miszerint az egyezménynek ellenőrizhetőnek és kikényszeríthetőnek kell lennie” – fogalmazott korábban Barack Obama amerikai elnök.

Közben elkészült az augusztus 21-i vegyifegyver-támadásról szóló ENSZ-jelentés. A dokumentum tartalmát egyelőre titokként kezelik, a világszervezet főtitkára várhatóan hétfőn teszi közzé. Ban Ki Mun szerint a jelentés megcáfolhatatlan lesz, és bizonyítja a vegyifegyver-használatot.

A főtitkár úgy látja, a világszervezetben és elsősorban a biztonsági tanácsban lévő ellentétek miatt nem sikerült eddig megoldást találni a szíriai válságra. „Hihetetlen az a helyzet, hogy a BT egyetlen határozatot sem hozott még humanitárius kérdésben sem, nemhogy politikai vagy biztonságpolitikai ügyben. Megosztottak. Nekem ez nagy gondot okoz. Ez az ENSZ kudarca. Ha így megy tovább, a történelem előtt leszünk felelősek” – fogalmazott Ban Ki Mun.

Diplomáciai források szerint a vegyifegyver-jelentés utalhat majd a az elkövetők kilétére is, a washingtoni külügy azonban ebben kételkedik. „Biztos vagyok, hogy az ENSZ-jelentés megerősíti azt, amit régóta mondunk. Nem jelöl meg felelőst, de megerősíti, hogy nagy mennyiségben vetettek be vegyi fegyvert Szíriában augusztus 21-én” – mondta a amerikai külügyminisztérium szóvivője, aki hozzátette, hogy országa biztos abban, az Aszad-rezsim támadott népére.

Független ENSZ-szakértők közben – szíriai menekültekkel készített interjúik nyomán – azt közölték, a szíriai kormánycsapatok rendszeresen lövik a lázadók által ellenőrzött területeken lévő kórházakat, hogy megakadályozzák a beteg vagy sebesült emberek orvosi ellátását, és kínozzák őket. Ugyanez igaz a felkelőkre is, bár állítólag ők kisebb mértékben követtek el háborús bűnöket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!