2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Sajtóklub 14:05

Amerika szerint egyértelmű, ki követte el a gáztámadást

2013. augusztus 27., kedd 08:36, frissítve: kedd 19:02

Katonai beavatkozást fontolgat az Egyesült államok Szíriában, miután biztosra veszik, hogy a rezsim vegyi fegyvereket vetett be.

Az Egyesült Államok korlátozott légicsapásokat mérhet Szíriára, Washingtonban ugyanis biztosra veszik, hogy a szíriai kormány vetett be vegyi fegyvereket Damaszkusz egyik külvárosában. Az orosz vezetés szerint ugyanakkor az ENSZ Biztonsági Tanácsának megkerülésével az Egyesült Államok a nemzetközi jogot sértene.

 

Katonai beavatkozást fontolgat az Egyesült Államok Szíriában. A sajtónak név nélkül nyilatkozó amerikai illetékesek szerint valószínűleg korlátozott légicsapásokkal büntetik meg a szíriai vezetést, de nem akarják megdönteni az Aszad-rezsimet. Ezt erősítette meg a Barack Obama elnököt idéző amerikai külügyminiszter is, aki szerint a szíriai vezetés nem szegheti meg következmények nélkül a nemzetközi normákat.

„Obama elnök felvette a kapcsolatot legfontosabb szövetségeseinkkel, és ezután hozza meg a döntést arról, hogy miként reagáljunk a vegyi fegyverek bevetésére – közölte John Kerry. – De tévedés ne essék: Obama elnöknek az a meggyőződése, hogy mindenkinek felelnie kell, aki a világ legkegyetlenebb fegyverét használja a védetlen lakosság ellen. Ennél most semmi sem súlyosabb, ezért a figyelem most nem irányulhat jobban semmi másra” – hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter.

Amerikai várakozások szerint a Szíria elleni katonai akcióba bekapcsolódhat Nagy-Britannia is, amely nukleáris meghajtású tengeralattjárót és több hadihajót állomásoztat Ciprus környékén. Az orosz külügyminiszter hétfőn arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok nem hajthat végre semmiféle katonai beavatkozást a Biztonsági Tanács határozata nélkül. A testület azonban minden bizonnyal döntésképtelenné válna, mert Oroszország mellett Kína sem támogatja a külföldi katonai fellépést. Izraelben közben gázálarcokat osztanak a lakosságnak, mert attól tartanak, hogy Szíria vegyi fegyvereket vet be a zsidó állam ellen.

„Sok szekta és csoport létezik, amely szívesen bevonná Izraelt a szíriai polgárháborúba. A Hezbollah például a múlt héten négy rakétát lőtt ki Libanonból Izraelre. A zsidó állam azonban tartózkodott attól, hogy válaszoljon erre a támadásra, és ezzel kimutatta, hogy nemzeti érdekének tekinti a kimaradást a szíriai polgárháborúból” – közölte Eyal Alima izraeli katonai szakértő.

A szíriai háborús készülődés miatt hétfőn zuhanni kezdett az amerikai tőzsde, ugyanez történt Ázsiában, és ez várható kedden az európai piacokon is.

Mint arról korábban beszámoltunk, Szíriában tüzet nyitottak az ENSZ szakértőire, akik a múlt szerdai vegyifegyver-támadás helyszínére indultak vizsgálódni. A szíriai kormányerők és a lázadók továbbra is egymást vádolják az ideggáz bevetésével. Ha bebizonyosodik, hogy a támadást valóban a rezsim követte el, a nyugati nagyhatalmak ENSZ-felhatalmazás nélkül is készek a katonai válaszra, az amerikai és a brit hadsereg két magas rangú tisztje már a térségben egyeztet. Oroszország viszont ellenezné az ENSZ megkerülésével indított katonai akciót.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!