2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk

Következik:

Híradó 18:30

Amerika közeledik az izraeli állásponthoz

2014. július 29., kedd 10:25, frissítve: kedd 16:10

Az izraeli hadsereg szétlőtte a Fatah és a Hamász szakadása előtt kormányzó utolsó palesztin miniszterelnök otthonát, a gázai pénzügyminisztériumot és a Hamászt támogató al-Aksza rádiónak otthont adó épületet. Közben az ENSZ-főtitkár feltétel nélküli tűzszünetet követelt, az amerikai külügyminiszter véleménye viszont közeledett az izraeli állásponthoz, John Kerry ugyanis úgy fogalmazott, hogy csak a Hamász lefegyverzésével biztosítható „a fenntartható és valós” béke.

Újabb légi csapás a Gázai övezetben. Az izraeli egységek egy olyan épületet bombáznak, ahol több médiatársaság is működött, köztük a Hamász egyik rádiócsatornája is. Az izraeli hadsereg szétlőtte a volt palesztin miniszterelnök otthonát is, Iszmáil Hanije és családja nem tartózkodott az épületben.

A szárazföldi egységek is akciót indítottak, izraeli tankok lőtték a palesztin településeket a Gázai övezetben. A zsidó állam jelezte, hogy a gázai harcok további kiterjesztésére készül, hogy teljesen felszámolja a Hamászt. „Mondtam már, és még egyszer elmondom, hogy elhúzódó akciókra kell felkészülnünk. Mindaddig folytatjuk az katonai akciókat, amíg nem fejezzük be a küldetést” – mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Izraeli álláspontok szerint ez nem más, mint az alagutak felszámolása, amelyeken keresztül a palesztinok bejuthatnak a zsidó államba. Az amerikai külügyminiszter véleménye közben jelentősen közeledett az izraeli állásponthoz. „Meggyőződésünk, hogy a gázai válság megoldásához vezető bármely út a Hamász és terrorista csoportok tartós leszerelésén keresztül vezet, és mi ennek a célnak az elérése érdekében szorosan együttműködünk Izraellel, minden térségbeli partnerünkkel és a nemzetközi közösséggel” – mondta John Kerry.

Az ENSZ-főtitkár azonnali és feltételek nélküli tűzszünetet követelt. Ban Ki Mun úgy fogalmazott, hogy Izrael és a palesztinok egyaránt felelősek azért, hogy a harcok folytatódtak. „Az emberiesség nevében az erőszaknak meg kell szűnnie. A harcokban több mint ezer palesztin vesztette életét, nagyobb részben civilek, köztük több száz gyermek. A Hamász rakétái legutóbb három izraeli civilt öltek meg.”


A palesztinok közben eltemették azokat a gyerekeket, akik az izraeli hadsereg támadásaiban haltak meg. „A gyerekeink játszottak a hintán, amikor rakéta csapódott be közéjük. Darabokra tépte őket. Öt gyermeket ugyanabból a családból, mind meghaltak. Mit akar Izrael tőlünk, hogy ezt teszi a gyermekeinkkel?” – kérdezte az egyik kislány nagynénje.

Keddre már 1100 fölé emelkedett a palesztin áldozatok száma. Közben egy tűzharcban öt izraeli katona is életét vesztette.

A budapesti izraeli nagykövet bocsánatot kért a civil áldozatokért. Bővebben>>>

Tüntettek az USA-ban

Izraelt támogató és Izrael-ellenes tüntetések is voltak az Egyesült Államokban. A New York-i ENSZ-palota környékén több tízezer embert gyűlt össze – itt a felvonulók egyetértettek azzal, hogy a zsidó államnak joga van az önvédelemre a Hamásszal szemben. A keleti partvidéki Washington államban ugyanakkor egy zsidó szervezet az izraeli kormány ellen demonstrált. A Boeing-gyárnál tartott megmozduláson az ellen is tiltakoztak, hogy az amerikai cég hasznot húz a palesztinok szenvedéseiből.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!