2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Európai Híradó 04:00

Amerika ismertette az Aszad-rezsim elleni bizonyítékait

2013. augusztus 30., péntek 21:17, frissítve: szombat 08:40

Az amerikai külügyminiszter ismertette azokat a bizonyítékokat, amelyek igazolják, hogy a szír kormány vetett be ideggázt civilek ellen. Az Egyesült Államok továbbra is kész katonai csapást mérni Szíriára.

Több mint másfél ezren és nem néhány százan haltak meg a múlt heti szíriai vegyi támadásban – közölte John Kerry. Az amerikai külügyminiszter ismertette azokat a bizonyítékokat, amelyek igazolják, hogy az Aszad-rezsim vetett be ideggázt civilek ellen. Az Egyesült Államok továbbra is kész katonai csapást mérni Szíriára, európai szövetségesei közül azonban már csak Franciaországra számíthat, miután a brit parlament csütörtök este a beavatkozás ellen szavazott.

Az Egyesült Államok biztos benne, hogy Bassár el-Aszad vegyifegyvert vetett be ártatlan civilek ellen, és ezen már az ENSZ ellenőreinek szombati jelentése sem fog változtatni. John Kerry amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatóján ismertette az amerikai hírszerző szolgálatok által begyűjtött bizonyítékokat.

– Tudjuk, hogy három nappal a támadás előtt a szíriai vezetés kémiai fegyverszakértői a környéken voltak és előkészületeket hajtottak végre. Azt is tudjuk, hogy a szíriai rezsim embereit figyelmeztették, hogy készüljenek a támadásra, gázmaszkokkal és más eszközökkel, amelyek a kémiai fegyverekhez köthetők. Tudjuk, hogy ezek konkrét utasítások voltak. Tudjuk, hogy honnan és mikor lőtték ki a rakétákat, illetve hogy hol és mikor értek földet. A rakétákat csak a rezsim által ellenőrzött területekről lőtték ki, és kizárólag az ellenzék által ellenőrzött területen csapódtak be – nyilatkozta John Kerry amerikai külügyminiszter.

Kerry arra is kitért, hogy az áldozatokon nem voltak olyan sérülések, amelyek hagyományos bombatámadásra utaltak, ehelyett csak vegyi fegyverre utaló, fulladásos eseteket jelentettek az orvosok. Hozzátette: a korábbi adatokhoz képest jóval többen, majdnem másfél ezren vesztették életüket a bombázásban. Köztük több mint 400 gyermek.

– Ha egy gonosztevő, egy gyilkos, mint Bassár el-Aszad büntetlenül gázosíthatja el emberek ezreit, még azután is, hogy Amerika és szövetségesei ezt megtiltották, és a világ nem tesz semmit ez ellen, akkor soha nem lesz vége ennek, mert mások is úgy fogják gondolni, hogy bármit megtehetnek – hangsúlyozta Kerry.

Úgy tűnik, Bassár el-AszAd a nemzetközi beavatkozás ellenére is úgy gondolja, hogy bármit megtehet. Egy amatőr felvételen, amely az észak-szíriai Aleppó egyik kórházában készült, az hallható, hogy a helyiek szerint a szír légierő foszforbombához hasonló fegyvert vetett be, amelynek használatát, csakúgy mint a vegyifegyverekét, tiltja a nemzetközi jog. Közben az amerikai kormány tovább egyeztet a kongresszus képviselőivel az esetleges katonai válaszcsapásról. Segítségre európai szövetségesei közül már csak Franciaországra számíthat, miután a brit parlament csütörtök este a beavatkozás ellen szavazott.

Kérés

Az Egyesült Államok arra kéri a magyar kabinetet, hogy ítélje el a szír kormányt a vegyifegyverek használata miatt – közölte az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége. Hozzáteszik: támogatják az ENSZ-csapat munkáját, ám az már világos, hogy a vegyifegyver-támadást a szír kormány követte el. A magyar Külügyminisztérium válaszában azt írta: Magyarország szövetségeseivel szorosan egyeztetve alakítja ki és képviseli álláspontját. Kaleta Gábor, a tárca sajtófőnöke megerősítette: Magyarország a leghatározottabban elítéli a vegyifegyverek használatát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!