2024. 05. 16. Csütörtök Mózes, Botond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

„Allah Akbar” – ismét a tömegbe hajott egy ámokfutó

2014. december 23., kedd 10:53, frissítve: szerda 07:36

Három napon belül harmadszor támadtak „Allah a legnagyobb” kiáltással emberekre Franciaországban. Hétfőn Nantes belvárosában hajtott bele egy férfi a karácsonyi tömegbe, tízen megsérültek. Vasárnap Dijonban egy algériai-marokkói származású férfi szintén a járókelők közé hajtott autójával. Szombaton pedig egy burundi származású férfi egy rendőrőrsön rontott rá konyhakéssel a rendőrökre egy közép-franciaországi városban.

Egy sebesültet ápolnak mentősök a franciaországi Nantes belvárosában. A járókelő tíz másik társával együtt akkor sérült meg, amikor egy autós belehajtott a tömegbe a helyi karácsonyi vásárban. Öten súlyos sérüléseket szenvedtek, köztük a támadó is, aki megszúrta magát egy késsel. Helyi lapértesülések szerint a férfi „Allah Akbar”, azaz „Allah a legnagyobb” kiáltással támadt az emberekre, a nantes-i főügyész azonban ezt cáfolta. Szerinte nem terrorcselekményről van szó.

Három nap alatt ez már a harmadik ilyen támadás Franciaországban. Vasárnap Dijon város központjában hajtott a járókelők közé egy férfi, és ugyanezt kiabálta. Akkor tizenegy ember sérült meg, közülük kettő súlyosan. A marokkói-algériai származású férfit elfogták. „Az még egyelőre nem tisztázott, mi motiválta a tettét. Ezért csak óvatosan és felelősséggel lehet megjegyzéseket tenni. Mindenkit felhívok arra, hogy ne vonjon le elhamarkodott következtetéseket, hiszen alig kezdődött el a nyomozás” – mondta Bernard Cateneuve francia belügyminiszter.

Bár a vizsgálat még az elején tart, a dijoni ügyész szintén úgy nyilatkozott, hogy nem terrorcselekmény történt. Szerinte az elkövetőt nem a vallási fanatizmus vezette, az Allah Akbar kiáltásával csak bátorságot gyűjtött. Több mint tíz éve küzd elmebajjal, pszichiátrián is kezelték már. „Azt hiszem, emlékeztetnünk kell arra az embereket, hogy ezt a drámai cselekedetet egy instabil személy követte el, és abszolút nem terrorista akcióról van szó” – mondta  Marie-Christine Tarrare dijoni főügyész.


Szombaton egy közép-franciaországi városban szintén Allah Akbar felkiáltással szurkált meg rendőröket egy férfi egy rendőrőrsön. A Burundiból származó támadót az egyenruhások agyonlőtték. A húsz év körüli férfi néhány nappal korábban az Iszlám Állam nevű szélsőséges muszlim szervezet zászlaját rakta ki Facebook-oldalára. Testvérét már korábban megfigyelték a hatóságok szélsőséges nézetei miatt. „A franciák összetartanak, és eltökéltek, hogy együtt lépjenek fel az országért azok ellen, akik gyűlöletről prédikálnak. Franciaországban mindenki tudja, hogy a fenyegetés valós. Ezért meg kell előzni, és el kell hárítani. A rendőrség és a titkosszolgálatok ezt teszik mindennap” – hangsúlyozta a francia belügyminiszter.

Franciaországban mintegy öt-hatmillió muszlim él. Az elmúlt években szélsőséges iszlamisták több alkalommal öltek meg francia civileket vagy katonákat. A támadók egyedül követték el tettüket, nem pedig szervezett csoport tagjaként.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!