2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Aláírták a tűzszünetet

,

2014. szeptember 5., péntek 20:59, frissítve: szombat 08:46

Életbe lépett a tűzszünet Délkelet-Ukrajnában a szakadárok és az ukrán kormányerők között, miután Minszkben aláírták az erről szóló megállapodást. Az egyezményt a szeparatisták és Ukrajna mellett Oroszország, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet képviselői látták el kézjegyükkel. Az ukrán elnök szerint a fegyvernyugvást hatékony nemzetközi felügyeletnek kell biztosítania. A felkelők egyik vezetője viszont azt mondta: a tűzszünet nem jelenti azt, hogy felhagynak elszakadási politikájukkal.

Ukrán tankok várakoztak Mariupol közelében Délkelet-Ukrajnában. A harckocsikat egyelőre nem vetik be, miután pénteken Minszkben tűzszünetben állapodtak meg egymással a szakadárok és az ukrán kormány képviselői. Ez egy időre véget vethet a mintegy öt hónapja tartó harcoknak. Az ukrán elnök szerint a fegyvernyugvást hatékony nemzetközi felügyeletnek kell biztosítania. „A megegyezés 12 gyakorlati lépést tartalmaz annak érdekében, hogy béke és stabilitás legyen Doneck és Luhanszk régióban. Szem előtt tartva Ukrajna szuverenitását, integritását és függetlenségét, most az a fő cél, hogy békés megoldást találjunk a krízisre” – mondta Petro Porosenko.

A kiszivárgott hírek szerint a szemben álló felek főleg katonai kérdésekben egyeztek meg. Nem fognak tüzet nyitni egymásra, kicserélik a foglyaikat, és hozzájárulnak ahhoz, hogy nemzetközi megfigyelők felügyeljék a tűzszünetet. A BBC szerint a politikai kérdésekben továbbra sincs egyezség. Az ukrán elnök az ország egységének megbontásáról nem hajlandó tárgyalni, a szakadárok viszont továbbra is függetlenséget követelnek.

A fegyvernyugvásra az után került sor, hogy a közelmúltban a szakadárok több fronton is visszaverték az ukrán kormányerőket. Kijev és a Nyugat szerint ez annak köszönhető, hogy már az orosz hadsereg is harcol a szakadárok oldalán. Moszkva ezt és a szakadárok támogatását is tagadja. Szerinte csak orosz önkéntesek harcolnak a felkelők oldalán. Helyszíni tudósítók viszont arról számoltak be, hogy az elmúlt hetekben fegyverszállítmányok és orosz alakulatok is átlépték az ukrán határt. Oroszországban pedig számos olyan katonát keresnek hozzátartozói, akik állítólag a kelet-ukrajnai harcokban tűntek el.

A mai nap folyamán többnemzetiségű gyors reagálású NATO-erő létrehozásáról döntöttek az észak-atlanti szövetség walesi csúcstalálkozóján. Az alakulat központja Lengyelországban lesz, az egység 2-5 napon belül bevethető lesz majd bárhol a világon. Bővebben>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!