2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Budapest retró 2.

Következik:

Európai Híradó 04:00

Aki teheti, ne induljon útnak!

2012. december 23., vasárnap 17:50, frissítve: hétfő 08:52

A havazás miatt csúszóssá vált utakon vasárnap délutánig mintegy ötven közúti baleset történt, összesen tizenkilenc ember sérült meg. A katasztrófavédelem figyelmeztetett, hogy jelenleg is másodfokú riasztás van érvényben a várható ónos eső miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér és Pest megye, valamint a főváros területén. Aki teheti, ne induljon útnak. Az előrejelzések szerint hétfőn is több megyében tartós, több órán át tartó ónos esőre kell készülni. A közútkezelő arra figyelmezteti az autósokat, hogy ne induljanak útnak Pest megyében, mivel a térséget hamarosan eléri az ónos eső. Az arra közlekedőket pedig arra kérik, hogy folyamatosan tájékozódjanak az útviszonyokról. Az előrejelzések szerint hétfőn viszont már 10 fokkal is melegebb lehet.

A fővárosban reggel kezdett el havazni, pár óra alatt minden fehér lett. Délutánra már előkerültek a szánkók is, a gyerekek még a buszmegállóban is hógolyóztak. A kapucni és a sapka mellett a gyalogosok közül sokan esernyővel védték magukat. A havas utakra azonban nem mindenki készült fel. Budapesten folyamatosan 80 hókotró takarítja az utakat, a legtöbb mellékút azonban még mindig csúszós és latyakos.

– A legfontosabb az, hogy a BKV-járatok menjenek és főutak legyenek letakarítva. Azt ugye tudni kell, hogy 1200 kilométer csak a főútvonal és nagyjából olyan 6 órába telik 80 autóval ha megáll a hóesés. Úgyhogy mindenki türelmét kérjük – mondta a Városüzemeltetési Központ szóvivője, Szűcs Panni.

A csúszós utakon sok baleset történt országszerte. Pilisvörösvár és Piliscsaba között például egy tűzoltóautó borult fel, miközben éppen egy ütközés helyszínére tartott. Senki sem sérült meg, de napközben hatalmas torlódás alakult ki a környéken. Bár a közutakat egész nap sózzák, ahol ónos eső esik, ott a szakemberek szerint veszélyes autóba ülni.

– A sószóró gépeinknek is jeges, havas úton kell haladniuk és a kiszórt só kevésbé tudja kifejteni hatását a folyamatos csapadék miatt. Eredményes munkát így csak akkor tudunk végezni, ha az ónos eső elállt. Ezért nyomatékosan arra kérjük a közlekedőket, hogy az ónos esőben érintett területeken semmiképpen ne induljanak útnak – jelentette ki a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője, Pécsi Norbert Sándor.

Tartós ónos eső a fővárosban és Pest megyében, valamint Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyében eshet. A hó azonban nem biztos, hogy mindenhol kitart karácsonyig. Hétfőre ugyanis akár tíz fokkal is melegebb lehet.

– Az ország nagy részén 6 és 10 fok között lesz a maximum-hőmérséklet, kivéve az északkeleti országrészt. Az elkövetkező napokban még tovább melegszik az idő, nem egy helyen meghaladja majd a hőmérséklet a 10 fokot karácsony első és második napján is – nyilatkozta a Hír TV-nek Fejes Edina meteorológus

Az előrejelzések szerint tehát fehér karácsonyra inkább csak az ország északi, északkeleti részén lehet számítani.

Közel ötven közúti baleset

A havazás miatt csúszóssá vált utakon vasárnap délutánig mintegy ötven közúti baleset történt, összesen tizenkilenc ember sérült meg. A katasztrófavédelem figyelmeztetett, hogy jelenleg is másodfokú riasztás van érvényben a várható ónos eső miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér és Pest megye, valamint a főváros területén. Aki teheti, ne induljon útnak. Az előrejelzések szerint hétfőn is több megyében tartós, több órán át tartó ónos esőre kell készülni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!