2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Akár tíz százaléknál is többet spórolhatunk

2013. március 31., vasárnap 13:27, frissítve: hétfő 08:18

A kéményseprési díjakban is érvényesítené a kormány a rezsicsökkentést. Németh Szilárd, a január elsejétől hatályos rezsicsökkentést ellenőrző fideszes munkacsoport vezetője nemrég azt javasolta, hogy a víz-, a csatorna-, illetve a szemétszállítási költségek mellett, a kéményseprési szolgáltatások díjait is vizsgálják felül. Elképzelhető, hogy a csökkentés az év elejétől visszamenőleg lépne életbe, mivel a kéményseprésnél nem havi, hanem éves díjak vannak.

Bognár Béla győri nyugdíjas szerint a rezsicsökkentés után éves szinten 200-300 forinttal kell kevesebbet fizetnie a kéményseprőknek. „Ezek olyan tételek, amelyek egy nyugdíjasnál, egy kiskeresetűnél, egy mély helyzetben élő családnál nagyon sokat számítanak” – fogalmazott.

A díjak területenként eltérőek. Van olyan város, ahol csaknem 3000, de olyan is ahol 1000 forint alatt van. A kéménysepréssel foglalkozó magáncégek az önkormányzattal állnak szerződéses viszonyban, az árakat évente egyszer felülvizsgálták. „A rezsicsökkentési folyamatba jól illeszkedik a kéményseprési díjak csökkentése. Azonban amit kiemelnék az az, hogy növekedni kell a lakosság felelősségérzetének, hiszen innentől nem lehet arra hivatkozni, hogy anyagi okok miatt nem vizsgáltatom meg a kéményemet. Mindenkinek oda kell figyelni a jövőben. Ebben az évben is sajnálatos módon történt szén-monoxid-mérgezés Győrben” – mondta Somon Róbert, Győr alpolgármestere.


A kéményseprők azt mondják, a változás sok felesleges adminisztrációval, a családoknak viszont kevés megtakarítással jár majd. Több településen mégis azt tapasztalták, hogy a szolgáltatásaikat csak az árcsökkentés után fogják megrendelni tőlük. „A lakosok jó része azzal küldi el a dolgozóinkat, hogy jöjjön vissza akkor, amikor kevesebbe fog kerülni ily módon már most jelentős az árbevétel valamennyi szolgáltatónál, amit nagyon nehéz realizálni” – közölte Vidra Zoltán, a Kéményseprők Országos Ipartestületének elnöke.

A kéményseprési tarifákról még nem döntött a kormány. A Fidesz frakcióvezetője két hete azt mondta: a szerinte nagy és elfogadhatatlan árváltozások miatt tízszázalékosnál nagyobb díjcsökkentés is elképzelhetőnek tart az ágazatban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!