2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Akár öt év börtönt is kaphat Sarkozy

,

2014. július 2., szerda 19:23, frissítve: péntek 10:18

Hivatalos eljárást indítottak Nicolas Sarkozy ellen szerda hajnalban. A volt francia elnök ügyében korrupció, befolyással való üzérkedés, valamint nyomozási titok megsértése miatt folyik vizsgálat. Manuel Valls francia miniszterelnök szerint súlyosak a tények, amelyek alapján eljárás indult a volt államfő ellen. Sarkozyt kedden vették őrizetbe, és csaknem 15 órán át hallgatták ki, később azonban hazatérhetett.

Láthatóan fáradtan szállt be a kocsiba Nicolas Sarkozy a 15 órás kihallgatás után. Válaszai nem győzték meg a nyomozókat, az illetékes hatóság eljárást indított a volt francia köztársasági elnök ellen befolyással üzérkedés és nyomozási titok megsértése miatt.

– Azt szeretném mondani, hogy súlyos helyzet alakult ki, ami történik, az súlyos. És ez bírákat, egy ügyvédet és egy volt köztársasági elnököt érint. De mint a kormány vezetője emlékeztetnem kell arra az elvre, hogy az igazságszolgáltatás független, és nyugodtan kell ellátnia a feladatát – mondta a szocialista francia kormányfő, akinek pártja Sarkozy politikai riválisa.

A hatóságok még tavaly rendelték el Nicolas Sarkozy telefonjának lehallgatását, hátha megtudnak valamit arról a támogatásról, amelyet az azóta már halott Moammer Kadhafi líbiai vezetőtől kapott a 2007-es elnökválasztási kampányban. Sarkozy és az ügyvédje beszélgetéseiből kiderült, hogy egy bíró rendszeresen tájékoztatta őket azoknak az büntetőügyeknek az állásáról, amelyek a volt francia államfőt érintik. Cserébe Sarkozy felajánlotta, hogy segít elnyerni a bírónak egy külföldi állást. A volt elnök tagadja bűnösségét.

– Nicolas Sarkozy stratégiája az, hogy megpróbálja ezt a jogi ügyet politikai üggyé tenni, azt állítván, hogy politikáról van szó, és politikai okok miatt vették célba. Úgy tűnik, hogy pártjának támogatói ezt elhiszik és azt gondolják, hogy egyfajta összeesküvés áll a háttérben – jelentette ki egy elemző.

Franciaországban először fordult elő, hogy őrizetbe vettek egy volt államfőt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!