2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Akár holnap is beidézhetik Mesterházyt

2014. március 24., hétfő 21:25, frissítve: kedd 06:58

A nemzetbiztonsági bizottság holnapi ülésén is beidézhetik Mesterházy Attilát. A testületet a Welsz-ügy miatt hívták össze, és arra szeretnének választ kapni, voltak-e nemzetbiztonsági kapcsolatai a többi között a Simon-ügyben is érintett, nemrég elhunyt férfinak. A Fidesz azt is szeretné tudni, az MSZP-ből mások is rendelkeznek-e Simonhoz hasonlóan külföldi útlevéllel.

Nemcsak útlevelekkel, hanem rendszámokkal, forgalmi engedélyekkel és afrikai országok jövedelemigazolásával is üzletelhetett Welsz Tamás a Népszabadság szerint. A lap úgy tudja: a Simon-ügy koronatanúja halála előtt illegális tevékenységeinek szinte teljes dokumentációját átadta a rendőrségnek egy előre egyeztetett időpontban. Nem sokkal ezután lett rosszul az őt szállító rendőrautóban, majd váratlanul elhunyt.

A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke szerint a kedden összeülő testületnek fel kell térképeznie Welsz Tamás kapcsolati hálóját, illetve kideríteni, voltak-e titkosszolgálati kapcsolatai, amelyek befolyásolhatták a férfi tevékenységét. Molnár Zsolt úgy kalkulál, öt nap elteltével már Welsz halálának valódi okáról is lesznek információk. „Milyen vonatkozásai, milyen nemzetbiztonsági vonatkozásai vannak a Welsz ügynek? Voltak-e titkosszolgálati kapcsolatai Welsz Tamásnak, akár magyar, akár külföldi titkosszolgálatokkal voltak-e kapcsolatai, és egyáltalán, mit lehet tudni Welsz Tamás tevékenységéről?” – tette fel a kérdéseket Molnár Zsolt, utalva a Welsz-ügy titokzatosságára.

Az ülésre meghívták az országos rendőrfőkapitányt, a Belügyminisztérium, az Információs Hivatal és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat képviselőjét is. A Fidesz az MSZP elnökének meghallgatását is kezdeményezte, mivel szerintük a hamisútlevél-botrány nemzetbiztonsági kockázatot is felvet. Mesterházy Attila azonban kibújhat a keddi meghallgatás alól. A bizottsági elnök azt állítja: nem érkezett meg hozzá a Fidesz javaslata a pártelnök idézéséről, így Mesterházynak nem küldtek ki meghívót. „Mesterházy Attilát nem hívta meg a bizottsági ülésre senki sem. Nem érkezett ilyen kezdeményezés egyetlen képviselőtársamtól sem. Ha ilyen érkezni fog, akkor természetesen egy más helyzet lesz” – mondta Molnár Zsolt.

A Fidesz szerint Molnár Zsoltnak illene tudnia, milyen szabályok szerint lehet beidézni valakit a nemzetbiztonsági bizottsági ülésre. Zsigó Róbert rámutatott: Mesterházy meghívása nem a nagyobbik kormánypárt dolga lenne. „A bizottság meghívhat valakit a bizottsági ülés elé, egészen pontosan tényfeltáró vizsgálat céljából. Ahhoz holnap a nemzetbiztonsági bizottsági ülésen a bizottság kétharmadának kell dönteni arról, hogy beidézi Mesterházy Attilát, enélkül nem lehet. Tehát a keddi nemzetbiztonsági bizottsági ülésen ez az idézés megtörténik és Mesterházy Attilának kötelessége nyolc napon belül elmenni, ez a törvény, ami alapján ezt meg kell tenni” – mondta Zsigó Róbert.

Ha kedden döntenek Mesterházy idézésről, az MSZP elnökének már kötelessége lesz nyolc napon belül megjelenni a testület előtt és beszámolnia arról: kinek van még hamis útlevele és titkos bankszámlája az MSZP-ben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!