2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

CPAC Magyarország 2024 23:30

Kiterjeszthetik az áfacsökkentést

2014. január 3., péntek 07:01, frissítve: péntek 19:18

Akár más élelmiszerekre is kiterjesztheti a kormány az áfacsökkentést, ha meghozza a várt eredményt az élő- és félsertések áfakulcsának januári mérséklése. A kormány novemberben döntött arról, hogy év elejével 27-ről 5 százalékra csökkentik az általános forgalmi adót – az intézkedéstől a feketegazdaság kifehérítését remélik. A mérséklés ellenére egyébként egyelőre nem csökkent a sertéshús ára a boltokban, a szakmai szervezetek ugyanakkor jelentős eredménynek tartják az intézkedést.

Több fogyasztó is meglepődött, hogy egyelőre nem csökkent a sertéshús ára a boltokban, annak ellenére hogy január 1-jével 27-ről 5 százalékra mérséklődött az élő és félsertések után fizetendő áfakulcs. Az általános forgalmi adó mérséklését a szakmai szervezetek mégis jelentős eredménynek tartják, mivel becsléseik szerint a hazai sertéságazatban az 50 százalékot is eléri a feketepiac jelenléte. Később akár más élelmiszerekre is kiterjesztheti az áfacsökkentést a kormány.

A kormány novemberben döntött az áfacsökkentésről, a miniszterelnök már akkor jelezte, hogy ettől főként a feketegazdaság kifehérítését remélik. „Ez nem a rezsicsökkentéshez tartozik, azért fontos mondanunk, mert az áfacsökkentéstől, amely az élő és a félsertésekre vonatkozik, munkahelyek megmentését reméljük” – fogalmazott Orbán Viktor korábban.

Az egyik élelmiszerlánc szóvivője úgy számol: csak akkor mérséklődhet a sertéshús ára, ha a beszállítók az áfacsökkentés után maguk szorítják le az árakat. Addig azonban a fogyasztók továbbra is 1300 forint körüli áron juthatnak hozzá például a comb kilójához. „Abban bízom, hogy a mostani lépéssel sikerül elérni, hogy a hazai sertésállomány bővülni tud, és ezt követően, a második lépésben már teljes vertikumában bevezetik a sertéshúsra a kedvezőbb áfakulcsot. Akkor már a hazai termékek fognak jobban fogyni – fogalmazott a CBA szóvivője, Fodor Attila. – Bízom ebben, mert az biztos, hogy ha egy terméknek az áfája mérséklődik, ezzel a fogyasztói ára is csökken, és nyilvánvalóan élénkül a kereslet.”

Jelentős eredmény az áfacsökkentés

„Amennyiben az intézkedés meghozza a várt eredményt, úgy gondolom, továbbterjesztik nemcsak más sertéstermékekre, hanem más élelmiszer-ipari ágazatra, mert az import, a piac letisztítása és a hazai termelők, feldolgozók védelme minden ágazatban nagyon fontos, nemcsak a sertéságazatban – nyilatkozta a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára, Menczel Lászlóné. – Úgy gondolom, a többi élelmiszer-ipari ágazat pontosan ezért várja, hogy itt milyen eredmények lesznek. Nekik ugyanúgy kell ilyenfajta segítség, mint ahogy nekünk kellett.”

A vidékfejlesztési miniszter korábban nem zárta ki, hogy 2014-ben további élelmiszerekre is kiterjesztik az áfamérséklést.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!