2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Adóbotrányba keveredett a Bunge

2014. október 28., kedd 11:59, frissítve: szerda 09:53

500 millió dolláros adócsalással vádolják Argentínában a magyar áfavisszaélések miatt panaszkodó étolajgyártót. A Bunge jelzésére itthon több ember került rács mögé.

500 millió dolláros adócsalással vádolják Argentínában a magyar áfavisszaélések miatt panaszkodó étolajgyártót. A dél-amerikai hatóságok szerint a Bunge meghamisította adóbevallásait és adóparadicsomokba menekítette bevételeit. Az ügyről a nemzetközi sajtó is cikkezett. A palackozott és ömlesztett étolajokat gyártó vállalat volt az, amely tájékoztatta a magyar hatóságot az ágazatot uraló áfacsalásokról – sajtóhírek szerint az vezethetett a magyar állampolgárok Egyesült Államokból való kitiltásához, hogy a NAV figyelmen kívül hagyta ezeket a jelzéseket. Ezzel szemben a nemzetgazdasági miniszter közölte, hogy az ügy miatt nyolcan vizsgálati fogságban vannak.

„Ezek a cégek a bűnözés talajára léptek” – mondta a brit Guardian című lapnak két évvel ezelőtt a Bunge-ról és további három, Argentínában tevékenykedő külföldi élelmiszer-ipari globális nagyvállalatról az argentin adóhatóság vezetője. Ricardo Echegaray ezt azzal magyarázta, hogy 2008-ban ezek a cégek nagyon kis profitot mutattak ki Argentínában, pedig a mezőgazdasági árak éppen akkor voltak a legjobbak számukra.

A brit lap úgy értesült, hogy az argentin hatóság szerint csak a Bunge 476 millió dollár adót és illetéket nem fizetett meg Argentínában, amit az amerikai cég elutasított, és jelezte, hogy határozottan megvédi magát az állítással szemben.

Argentína 2012. április 16-án törölte a szójaipari cégek nyilvántartásából a Bunge Ltd.-t, amelyet 100 millió dollár adó befizetésének megkerülésével vádolt. Egyúttal zárolták a cég 57 millió dolláros vagyonát. A Reuters akkori hírmagyarázata szerint a cég törlése nem akadályozza meg a Bunge tevékenységét, de megmérgezi a kerekesedés légkörét Argentínában, amely a világ vezető szójaolaj- és szójahús-előállítója. A brit hírügynökség emlékeztet arra, hogy Cristina Fernandez államfőt abban az időben súlyos bírálatok érték a mezőgazdasági farmok és cégek részéről, hogy növeli az állami befolyást a privát szektorral szemben.

A világ egyik vezető gazdasági honlapja, a Marketwatch.com szerint az argentin szövetségi bíróság 2012 októberében elutasította a Bunge fellebbezését a cégjegyzékből való törlés ellen. A döntés után a Bunge és a többi érintett cég a korábbinál nehezebben juthat hozzá a kiszállítási engedélyekhez.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!