2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Adatgyűjtési botrány: Obama szerint jogos a franciák aggodalma

2013. október 22., kedd 10:25, frissítve: szerda 12:27

Telefonon egyeztetett az újabb titkos adatgyűjtési botrányról az amerikai és a francia elnök. A Fehér Ház közleménye szerint Barack Obama jogosnak nevezte Párizs aggodalmait az adatgyűjtés módjával kapcsolatban, de a francia sajtóban megjelentek eltorzították az amerikai titkosszolgálatok tevékenységét. A francia kormány amiatt követel magyarázatot, hogy az amerikaiak miért gyűjtöttek adatokat a politikai körökben forgó személyekről.

A Fehér Ház közleménye szerint a beszélgetésen Barack Obama jogosnak nevezte Francois Hollande aggodalmait, de szerinte a francia sajtó eltorzította az amerikai hírszerzésről szóló beszámolókat. A két vezető egyetértett abban, hogy az ügyben ezentúl diplomáciai úton és nem a nyilvánosság előtt egyeztetnek.

„Nagyon fontos és értékes kapcsolatunk van Franciaországgal, amely egyik legszorosabb, legrégebbi szövetségesünk. Az ilyen ügyekben a két ország diplomáciai csatornákon keresztül folytatja az egyeztetést, ahogy most is. Nem fogok kommentálni minden egyes állítólagos hírszerzési tevékenységet, és világossá tettük, hogy az Egyesült Államok külföldön ugyanúgy gyújt információkat, mint bármelyik másik nemzet” – mondta Jay Carney a Fehér Ház szóvivője.

A francia vezetés amiatt tiltakozott, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal gyakorlata túllépte a nemzetbiztonsági célokkal indokolható adatgyűjtést, amikor nemcsak terrorizmussal gyanúsítható személyeket, hanem francia állampolgárokat is megfigyeltek Franciaországban, elsősorban a politikai körökben forgó embereket, üzletembereket és közigazgatási alkalmazottakat. Az egyik napilap szerint több mint hetven millió telefonhívást és több millió SMS-t vizsgáltak meg az amerikai titkosszolgálatok 2012 decembere és 2013 januárja között.

„A Le Monde Snowden NSA-dokumentumaiból közölt részleteket, amelyek Franciaország és francia állampolgárok megfigyeléséről szólt. Ezek azt mutatják, hogy a kémkedés jelentős méreteket öltött. Az NSA francia cégeket figyelt meg. Az új dokukmentumok azt jelzik, hogy alapvetően ugyanaz a probléma, mint ami Nagy-Britanniában és Németországban volt: folyamatosan megfigyeléseket végzett az NSA” – fogalmazott Remy Ourdan, a Le Monde főszerkesztő-helyettese.


Párizs elfogadhatatlannak tartja a baráti országok ellen irányuló kémkedést, ezért még a párizsi amerikai nagykövetet is berendelték a két ország külügyminisztereinek párizsi találkozója előtt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!