2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

A volt CIA-s szivárogtató kapcsolatban állt a WikiLeaks-szel

2013. június 11., kedd 11:50, frissítve: csütörtök 10:50

Közvetett kapcsolatban állt az amerikai hírszerzés titkos adatgyűjtését leleplező Edward Snowden a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójával. Ezt Julian Assange állította egy ausztrál televíziónak adott interjújában. A Fehér ház szóvivője egyelőre nem nyilatkozik az ügyben, az amerikai igazságügyi minisztérium viszont előzetes vizsgálatot indított a CIA volt technikusa ellen, titkos adatok jogosulatlan megjelentetése miatt.

Maréknyi csoport tüntetett az adatgate-botrány informátora mellett. A csoport hősnek tartja Edward Snowdent, és elutasítja a 2007 óta tartó titkos kormányzati adatgyűjtést. „Ez a prizma nevű program az összes magán információnkat megszerezte. A bankszámlánkat, a telefonhívásainkat, e-maileinket, dokumentumainkat, mindent, ami a világhálóhoz kapcsolódik. És ezt minden előzetes figyelmeztetés nélkül. Ez jogtalan” – mondta a tüntetés szervezője.

A férfi kapcsolatban állt a titkos amerikai kormányzati dokumentumokat megjelentető WikiLeaks portál alapítójával, aki műholdas interjút adott egy ausztrál televíziónak Ecuador londoni nagykövetségéről.

A fehér ház szóvivője ugyanakkor megvédte az Obama-kormány adatkezeléssel kapcsolatos politikáját, szerinte a nyilvánosságra került eljárás a szükséges középutat jelenti a magánélet sérthetetlensége és az elfogadhatatlan fenyegetések között. Az ügyben azonban eljárás indult. „Nyilvánvaló, hogy nyomozás folyik, és ezért nem tudok nyilatkozni sem az illetőről, sem a vizsgálatról, sem az elnök nyomozással kapcsolatos álláspontjáról” – mondta Jay Carney.

Az ügyben az igazságügyi minisztérium titkos adatok jogosulatlan megjelentetése miatt indított eljárást, jogászok szerint kémkedéssel vádolhatják meg a CIA egykori technikusát, Edwards Snowdent.

A brit külügyminiszter elítélte a titkos információk kiszivárogtatását, amely országa és szövetségesei biztonságát is fenyegeti, mert a titkos megfigyeléssel eddig számos terrortámadást tudtak meghiúsítani. „Minden olyan információ kezelését – beleértve a brit állampolgárokkal kapcsolatos adatokét –, amelyet a brit kormány az Egyesült Államoktól kap, megfelelő törvényi biztosítékok szabályozzák. Az amerikai kormánnyal folytatott hírszerzési adatcsere miniszteri és független felügyelet mellett zajlik, a brit szolgálatok mindig az emberi jogoknak és brit törvényeknek megfelelően járnak el” – jelentette ki a brit külügyminiszter.

A botrány, és annak az állampolgárok magánéletére gyakorolt hatása miatt aggódik az európai bizottság digitális területért felelős biztosa is, illetve az alapjogi kérdésekben illetékes alelnöke. Az üggyel a héten foglalkozik az Európai Parlament is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!