2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A világ issza meg a levét, ha...

2012. december 30., vasárnap 18:34, frissítve: hétfő 10:45

Vasárnap ül össze az amerikai kongresszus mindkét háza, hogy döntsön a költségvetésről. A kormány kezdeményezései a republikánus többségű képviselőházban bukhatnak el. Az amerikai elnök a sajtón keresztül szólította fel a kongresszust a költségvetés megszavazására, a pénteken zárt ajtók mögött tartott egyeztetésen ugyanis nem közeledtek a demokrata és republikánus álláspontok.

Egy dologban mindenki egyetért, az ország és a világ issza meg a levét, ha Amerikának nem lesz költségvetése. A demokraták úgy vélik, hogy Obama újraválasztásával az elnök felhatalmazást kapott az adórendszer módosítására, a republikánusok szerint viszont azért szavaztak rájuk az emberek, hogy a képviselőházban megakadályozzák az adórendszer átalakítását. Obama a mai szavazás előtt a sajtón keresztül üzent a kongresszusnak.

– Ugyanott tartunk, mint néhány nappal ezelőtt, a törvények alapján növekszenek az adók. Minden amerikainak jelentősen csökken a bére, ami nem kedvez a gazdaságnak. Ez leginkább a középosztálybeli családokat sújtja, de a kereskedelmi forgalom visszaesésén keresztül érinti a vállalkozásokat is. A kongresszus ezt megakadályozhatja, ha most cselekszik – mondta Obama.

Tehát minden a mai szavazáson múlik. Az elnök egyelőre nem enged abból, hogy növeljék azoknak a háztartásoknak az adóját, amelyeknek az éves jövedelme meghaladja a 250 ezer dollárt. A képviselőház republikánus elnöke korábban azt javasolta, legyen 400 ezer dollár a küszöb, de más számok is elhangoztak. Ha nem lesz kompromisszum, akkor 2013 elején automatikus megszorító intézkedések lépnek életbe. Becslések szerint emiatt akár öt százalékkal is visszaeshet az amerikai gazdaság teljesítőképessége, és a világ vezető gazdasága könnyen recesszióba süllyedhet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!