2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

A tüntetőknek ismét csalódniuk kellett

2014. február 6., csütörtök 19:18, frissítve: csütörtök 21:09

Több ezer ellenzéki tüntető zárta körbe a kormánynegyedet. Az ellenzék azt követeli, hogy fosszák meg jogköreitől az elnököt, és térjenek át a parlamentáris demokráciára.

Julija és Brogdan a több mint 2 hónapja tartó ukrajnai tüntetések első házaspárja. A fiatalok a barikádokon ismerkedtek meg, és a kijevi városházán, ellenzéki aktivistákból álló násznép előtt fogadtak egymásnak örök hűséget. „Az, hogy ez a két ember itt találkozott, a forradalom közben, nagyon kellemes dolog. Ez a család szilárd lesz. A forradalom egyesítette őket, az ukrán államba vetett hitük, a szerelem, a vágy, hogy egy demokratikus, jó, igazságos országban éljenek. És nagyon boldog vagyok, hogy én vezethetem be őket a házasság misztériumába” – mondta a pap.

A demonstrációk az esküvő idején sem szüneteltek. A tiltakozók körbezárták a kormánynegyedet, és sokan a parlament elé meneteltek, várva, mire jut a törvényhozás az alkotmánymódosítás ügyében. Az ellenzék olyan alaptörvényt szeretne, amely jelentősen szűkítené az elnök jogköreit a parlament javára – az államfő szerepe gyakorlatilag kimerülne Ukrajna külföldi képviseletében.

„Az alkotmánytervezetünk értelmében, amelynek elfogadását minden ukrán elvárja tőlünk, Ukrajna elnökét megfosztjuk a diktátori és uralkodói hatalmától, és a jövőben az ukrán parlament nevezheti ki a kormányt, a főügyészt, a biztonsági szolgálat vezetőjét, a kabinet tagjait, és egyedüli törvényhozó testületként képviseli az ukrán népet” – mondta Arszenyij Jacenyuk ukrán ellenzéki vezető.

A tüntetőknek azonban ismét csalódniuk kellett: az alkotmány reformja csütörtökön sem került napirendre, és a házelnök döntése alapján a héten már nem is lesz több plenáris ülés.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!