2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

A tüntetésen megütötték, belehalt a miniszter

,

2014. december 10., szerda 16:45, frissítve: csütörtök 12:36

Izraeli katona okozhatta egy palesztin miniszter halálát Ciszjordániában. A településügyekkel foglalkozó tárca nélküli miniszter egy békés demonstráción vett részt, amikor a csoport összetűzésbe került az izraeli katonákkal. A dulakodásban a férfi rosszul lett, a kórházba szállítás közben halt meg. Azt még vizsgálják, hogy mi történt – egyes szemtanúk úgy látták, hogy a minisztert egy katona a sisakjával ütötte mellkason, mások szerint könnygázgránát találta el. A politikus szívbetegségben szenvedett, az ütés és a belélegzett könnygáz együttesen okozhatta halálát.

A telepek bővítése ellen tiltakozó palesztin szervezet olajfákat akart ültetni egy zsidó telep közelébe. Az izraeli katonák azonban lökdösni kezdték a résztvevőket. A tüntetők között volt a palesztin településügyi miniszter is, aki a verekedés közben még nyilatkozott a sajtónak.

„Állandóan zaklatnak minket, ez a megszállás terrorizmusa. Ez egy terrorista hadsereg, ami terrorakciókat hajt végre a palesztin nép ellen. Eljöttünk a mi földünkre, hogy olajfákat ültessünk, ők meg már az első perctől támadnak minket. Senki nem dobott el egy követ sem, és senki nem ütött vissza, ez csak a terrorista hadsereg elnyomása és erőszakja a palesztinok ellen” – mondta Ziad Abu Ein.

Ami ezután következett, arról nincsenek pontos információk, dulakodás tört ki, majd az izraeli katonák könnygázt is bevetettek. A minisztert egyes szemtanúk szerint egy izraeli katona a sisakjával vágta mellkason, mások azt mondják, egy könnygázpalack találta el, és van, aki szerint fojtogatták. Abu Ein rosszul lett és a földre került, nem sokkal ezután mentővel vitték Rámalláhba, a kórházba érkezés előtt nem sokkal azonban meghalt.

Mahmúd Abbász palesztin elnök barbár cselekedetnek nevezte a történteket. Egy vezető palesztin politikus pedig azt is kilátásba helyezte, hogy a mérsékelt Fatah vezette palesztin kormány felfüggeszti a biztonsági együttműködést a zsidó állammal. Az izraeli hadsereg egyelőre még vizsgálja a haláleset körülményeit.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!