2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Híradó 12:00

A túlélést jelentheti számukra a választás

2013. november 2., szombat 17:30, frissítve: vasárnap 09:07

A koszovói helyhatósági választásokon való részvételre buzdítja a belgrádi kormány a koszovói szerbeket. A szerb vezetés attól tart, hogy kevés koszovói szerb megy el voksolni vasárnap, és így veszélybe kerülhet az a megállapodás, amelyet az uniós csatlakozás reményében kötöttek áprilisban Pristinával.

Koszovó Szerbiáé – kiabálják a koszovói szerb tüntetők Gracsanicában. Több ezren köszöntötték a városba látogató szerb kormányfő-helyettest, aki azért érkezett a szerb többségű koszovói településre, hogy a vasárnapi helyhatósági választáson való részvételre buzdítsa a helybelieket. „A november 3-i voksoláson a népünk túlélése és egy olyan rendkívül bizonytalan jövő között választhatunk, amely a koszovói szerb kisebbség eltűnéséhez vezethet” – mondta Alekszandar Vucsics.

A szerb kisebbség most vehet részt először a koszovói választásokon, miután a belgrádi kormány áprilisban elismerte a koszovói kormány fennhatóságát a szerb többségű települések felett. A brüsszeli közvetítéssel született megállapodástól Belgrád azt reméli, hogy közelebb kerülhet az uniós csatlakozáshoz. Az itt élő szerbek viszont rossz szemmel nézik Pristina és Belgrád közeledését. Ők, hasonlóan a szerb kormányhoz, továbbra sem ismerik el Koszovó 2008-ban kikiáltott függetlenségét, ezért várhatóan kevesen mennek majd el szavazni. Annak ellenére, hogy a belgrádi kormány szerint csak magas részvétel mellett lehet biztosítani a szerbek politikai képviseletét Koszovóban.

„Okosabb politikát kell folytatnunk, mint eddig. Nem szállhatunk szembe az egész világgal, ennek vége. Megpróbáltuk, de elbuktunk” – közölte a szerb kormányfő-helyettes. A közvélemény-kutatások szerint ezzel az állásponttal a szerb közvélemény is egyetért. A lakosság több mint fele szerint az unió nyomásgyakorlása nélkül is folytatni kellene a szerb–koszovói tárgyalásokat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!