2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

A tiltás ellenére is szavaztak

,

2014. november 9., vasárnap 19:08, frissítve: hétfő 08:44

Az alkotmánybírósági tiltás ellenére is megtartották a népszavazást Katalónia függetlenségéről. A spanyol miniszterelnök annyit közölt: a referendum eredményének semmilyen következménye nem lesz.

Pep Guardiola szombaton még Frankfurtban, a Bayern München kispadján ült. A látottakkal elégedett lehetett a katalán edző: a bajorok 4–0-ra nyertek. Pep Guardiola vasárnap már Barcelonában állt sorban, hogy leadhassa szavazatát a leggazdagabb spanyol tartomány, Katalónia függetlenségi népszavazásán. „Szabadon szavazhatok. Része vagyok annak, amit az emberek többsége akar Katalóniában. Ki kell használni a lehetőséget, hogy kifejezzük a véleményünket, valamint idejöjjünk és szavazzunk” – nyilatkozta a vezetőedző.

Guardiola Katalóniában nőtt fel, és a tartományban érte el eddigi legnagyobb sikereit, először a Barcelona játékosaként, majd edzőjeként. „Mindenkinek tudnia kell, hogy nagyon sokan vagyunk, nemcsak 4-5 emberről beszélünk, akiket a nyári forróság inspirált, és ezért kivonultak az utcára, hogy követeljenek akármit. Ez nagyon sok emberről szól, akik azt akarják, hogy hallják őket, és akik sokat vártak erre. Amikor sok ember akar valamit, akkor nincsenek törvények, amelyek betilthatnák az akaratukat. A politika kötelessége, hogy amikor sok ember követel valamit, akkor leüljön, és meghallgassa őket. Ennek a folyamatnak nem lesz vége addig, amíg a politikusok nem találják meg a kiutat” – fogalmazott Guardiola.

Pedig jó ideje tudni lehet, hogy a spanyol kormány figyelmen kívül hagyja majd a katalán népszavazás eredményét. A spanyol alkotmánybíróság szerint a referendumot ki sem lehetett volna írni, mert egy tartomány önhatalmúlag nem szakadhat el, Katalónia függetlenné válásáról valamennyi spanyol választót meg kellett volna kérdezni a spanyol alkotmány szerint. „Megpróbáltunk mindent, és amikor minden utat elzártak előlünk, annak kellene a megoldásnak lennie, hogy feladjuk? Vagy a demokratikus harc a megfelelő alternatíva a cél eléréséhez? Nekünk ez az alternatívánk, folytatni fogjuk a harcot, mert jogunk van hozzá különösen azért, mert már minden mást megpróbáltunk” – mondta a katalán elnök, Arturo Mas.

A véleménynyilvánító népszavazáson mindazok az urnákhoz járulhattak, akik elmúltak 16 évesek. Katalónia 7,5 millió lakójából csaknem 5 és fél millióan voltak jogosultak a voksolásra.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!