2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 00:45

A Kossuth téren demonstrál a HÖOK-elnök

2012. december 19., szerda 11:07, frissítve: szerda 12:31

Általános tiltakozást hirdettek mára a diákok: a Parlamentnél demonstrál a HÖOK elnöke, a Hallgatói Hálózat Lágymányoson kezdett sztrájkot. A felsőoktatási keretszámok eltörlése utáni rendszerről ma dönt a kormány.

Budapesten a hallgatók folytatják a tiltakozást a felsőoktatás átalakítása ellen. Az ELTE lágymányosi épületétől a Hír TV tudósítója, szerda délelőtt arról számot be, hogy a magukat Lágymányosi Ifjaknak nevező diákok sztrájkmozgalmat hirdettek az egyetem kampuszán. Internetes oldalukon arra buzdítanak, hogy minden hallgatótársuk tagadja meg a vizsgákon való részvételt, mert szerintük a jelenlegi helyzetben a helyi ellenállás megszervezésével kell foglalkozni. A sztrájkot határozatlan időre hirdették. Mint mondták, nem passzív tiltakozásra szólítanak, hanem építő jellegű közös cselekvésre. A szervezők 14 órára szervezik a sztrájkot, de már reggel elfoglalták az intézmény liftjét, ami egyelőre nem okozott különösebb problémát.

A Hír TV tudósítójának tizenegy órai beszámolója szerint Nagy Dávid kilenc óra óta a kempingszékében ül és járókelőkkel beszélget vagy újságot olvas. Mint a HÖOK-elnök a televíziónak elmondta, nem szervezett tömeget, egyedül érkezett a Parlament elé, ahová nem terveznek nagyobb megmozdulást. A kormánytól írásban kér majd tájékoztatást és azt követően kerülhet sor személyes egyeztetésre – tette hozzá.

Balhét akartak, ami azonban csak részben sikerült

A keretszámok eltörlése utáni felsőoktatási rendszerről, illetve a pedagógusképzés plusz ösztöndíjairól is ma dönt a kormány – nyilatkozta a Kossuth rádióban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Tárgyalnak a sportteljesítményekért járó ösztöndíjakról is. A tárcavezető hangsúlyozta: a felvételi tájékoztatót a kormánynak december 31-ig kell nyilvánosságra hoznia, így a kabinet ma arról is tárgyal, hogy a keretszámok eltörlése után hogyan szabályozható az a kapacitás, amit az egyetemek képesek felvenni. Balog egyébként úgy gondolja, kedden nem a megegyezés szándékával ültek asztalhoz a kormányzattal a hallgatók, hanem inkább balhét akartak csinálni, ami azonban csak részben sikerült nekik.

A sztrájkon kívül nincs más javaslatuk

A sztrájkon kívül nincs egyéb megoldási javaslata a Hallgatói Hálózatnak a felsőoktatás átalakítására – ez derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet az érdekképviselet egyik szervezője adott a Hír TV-nek. Kóbor Andrea kedd este a Rájátszás című műsorunkban elmondta: addig folytatják az utcai tiltakozásokat, amíg el nem érik, hogy a kormány visszaállítsa a 2011-es keretszámokat.

– Az a cél, hogy legyen egy olyan felsőoktatás, ami minőségi, ami elfogadható minden szereplőnek, ami elsősorban a most gimnazisták érdekeit nézi, amely lehetőséget ad mindenkinek a bekerülésre, és oly módon alakul ki, hogy abba részt vettek a rektorok, az oktatók, a hallgatók és mindenki – mondta a Rájátszásban Kóbor Andrea, a Hallgatói Hálózat egyik szervezője.

Megszakadtak az egyeztetések

Megszakították az egyeztetést a kormánnyal a hallgatói érdekképviseletek. A meghívott és a hívatlan vendégekkel is tárgyalóasztalhoz ült Balog Zoltán kedden. Az egyeztetés 50 perc után megszakadt. Az emberi erőforrások minisztere legkevesebb negyvenezer ingyen képzési helyet ajánlott jövőre a szervezeteknek, de a pontos számokat a szerdai kormányülésen rögzítik. A kormányülés idején ülősztrájkot kezd a HÖOK elnöke a Parlament előtt, délután pedig több gimnázium előtt tartanak néma tüntetést.

A diákok Pécsett és Szegeden kedd este is tiltakoztak. A Hallgatói Hálózat által szervezett fórumon a baranyai megyeszékhelyen száz, Szegeden pedig körülbelül ötven középiskolás tüntetett a bölcsészettudományi kar előtt. Abban egyeztek meg, hogy a hallgatói szerződés ellen addig tüntetnek, amíg azt el nem törli a kormány.

„Az egyetem a miénk”

Új stadion helyett tandíjmentességért akarnak a debreceni középiskolások és egyetemisták. Kedd este több ezren sztrájkoltak a cívisvárosban, rendőri kísérettel vonultak Debrecen főterére. A szónokok arra buzdították társaikat, hogy ne nyugodjanak bele a helyzetbe. Debrecenben mára nem terveznek tüntetést, karácsony után azonban folytatnák a demonstrációkat. A közösségi oldalakon hirdetik majd a megmozdulásokat. A békés tüntetés fél kilenc után „az egyetem a miénk” felkiáltással ért véget.

Budapesten, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületében este Összművészeti Egyetemi Fórumot tartottak. A hallgatók a többi közt azt beszélték meg, hogyan vegyenek részt a szerdai tüntetéseken és a sztrájkban.

Van pozitív üzenete

Nem tartja rossz döntésnek a keretszámok eltörlését a Pécsi Tudományegyetem rektora. Bódis József szerint ezzel ugyan nem lesz több pénz az oktatásra, de az átalakítás lehetőséget ad arra, hogy egyes szakokon a hallgatók számát a társadalmi szükségletekhez igazítsák.

– Úgy gondolom, hogy ennek van egy pozitív üzenete. Az az hogy ami eddig volt az nem jó és ezen változtatni akarnak, de nagyon át kell gondolni – közölte Bódis József. A rektor hozzátette: egyrészt a gyakorlatban megvalósítható-e illetve ha igen akkor hogyan. Meggyőződésem hogy több pénz nem lesz a felsőoktatásra, jó lenne ha annyi maradna mint eddig volt – mondta.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!