2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

A szíriai helyzetről is tárgyaltak a G8 vezetői

2013. június 17., hétfő 19:05, frissítve: kedd 19:58

A szíriai polgárháború és az adóelkerülés elleni küzdelem a fő témája a nyolc vezető ipari hatalom csúcstalálkozójának, amely hétfőn kezdődött Észak-Írországban. A megbeszélés előtt civil szervezetek arra szólították fel a résztvevőket, hogy újabb fegyverszállítások helyett politikai úton találjanak megoldást a szíriai konfliktusra. Emellett azt kérték a politikusoktól, hogy tegyenek érdemi lépéseket a fejlődő országokat sújtó adócsalások ellen. A G8-at megelőző sajtótájékoztatón bejelentették, hogy az Európai Unió szabad kereskedelmi tárgyalásokat kezd az Egyesült Államokkal.

Az Oxfam egyik aktivistája virágokat helyezett el a szíriai polgárháború áldozatainak jelképes sírjánál Belfast belvárosában. Eddig 93 ezren veszítették életüket, havonta ötezerrel nő az áldozatok száma. A humanitárius szervezet helyszínválasztása nem véletlen. Észak-Írország ad helyet ugyanis a nyolc vezető ipari hatalom csúcstalálkozójának. A megbeszélés egyik témája pedig a szíriai polgárháború. „Felszólítjuk a G8 vezetőit, hogy lépjenek fel erőteljesen a szíriai emberek védelmében. Politikai megoldásra van szükségünk, nem pedig arra, hogy még több fegyvert adjunk a kezekbe. Ez csak olaj lenne a tűzre” – mondta a szervezet kampánymenedzsere. Ezzel kritizálta az Egyesült Államok múlt heti bejelentését, amely szerint Washington kész fegyverekkel támogatni a szíriai felkelőket a kormányerők állítólagos vegyifegyver-használata miatt.


Szintén a G8-ra próbálnak nyomást gyakorolni azok a civilek, akik az érintett kormányfőket mintázó óriásmaszkokba bújva, viking hajókon protestáltak. Ők az adócsalók ellen várnak el határozott fellépést. „A fejlődő országokban az adóelkerülés élet-halál kérdés. A G8 képes lenne arra, hogy valóban változást hozzon ezen a területen. A fejlődő államok dollármilliárdokat veszítenek évente az adócsalókkal, az adóparadicsomokkal és a gazdag országokkal szemben” – mondta az Enough Food for Everyone IF kampány szóvivője.

A csúcstalálkozót egy luxusüdülőben rendezik, ahova sorra érkeznek a G8 vezetői. Barack Obama amerikai elnök előzetesen Belfastban tartott előadást, amelyben Észak-Írországot említette példaként arra, hogyan lehet sikeresen küzdeni a politikai-társadalmi megosztottság ellen. „Mindenkinek lehetősége van arra, hogy változást érjen el. Rajtatok múlik, hogy tudsz-e jó szomszédja lenni egy olyan embernek, aki a régi csatákban még a másik oldalon volt. Rajtatok múlik, hogy engeditek-e gyerekeiteket olyan gyerekekkel játszani, akik más templomba járnak. A politikusok megállapodhatnak a béke feltételeiben, de a béke sorsa mindannyiunkon múlik” – jelentette ki Obama csaknem kétezer belfasti diák előtt.

Obama a csúcson négyszemközt egyeztet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a szíriai helyzetről.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!