2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

A szenátus külügyi bizottsága rábólintott a szíriai beavatkozásra

2013. szeptember 5., csütörtök 10:17, frissítve: csütörtök 18:23

Rábólintott az amerikai szenátus külügyi bizottsága a szíriai katonai beavatkozásra. A washingtoni törvényhozás jövő héten szavazhat.

Az amerikai szenátus külügyi bizottsága elfogadta azt a határozattervezetet, amely engedélyezi a Szíria elleni katonai csapást. A tervezet így a szenátus plenáris ülése elé kerülhet, amely várhatóan jövő héten szavaz az ügyben. Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztette az amerikai kongresszust: nincs joga jóváhagyni erő alkalmazását Szíria ellen az ENSZ döntése nélkül. A szír külügyminiszter-helyettes szerint nem engednek a fenyegetőzésnek, még akkor sem, ha kitör a harmadik világháború. Oroszország rakétacirkálót küld a térségbe.

Az amerikai törvényhozás elé kerül a Szíria elleni katonai hadműveletekről szóló törvénytervezet. A felsőház, vagyis a szenátus külügyi bizottsága 10–7 arányban elfogadta a javaslatot, amelyről a jövő héten szavaznak a washingtoni törvényhozás mindkét házában. E szerint a legfeljebb 60 napos csapás korlátozott lenne, és szárazföldi egységek küldését Szíriába nem tenné lehetővé.

A voksolás után az amerikai képviselőház külügyi bizottságában tartottak meghallgatást az ügyben. Az amerikai külügyminiszter megismételte, hogy a több mint 1400 halálos áldozatot követelő vegyifegyver-támadással az Aszad-rezsim átlépte az emberiség tűréshatárát.

„Vannak, akik szerint ez a vita Obama elnök vörös vonaláról szól. Hadd tegyem világossá, hogy ez nem igaz. Ez a világ vörös vonaláról szól, az emberiség vörös vonaláról, egy olyan vonalról, amelyet minden lelkiismerettel bíró embernek meg kell húznia, és ezt a vonalat majdnem száz évvel ezelőtt 1925-ben meghúzták, amikor elfogadták a vegyi fegyverek konvencióját” – mondta John Kerry amerikai külügyminiszter.

Bár a tíz ország részvételével készülő akció nem a damaszkuszi kormány megdöntését célozzák, az amerikai külügyminiszter azt elismerte, készültek erről szóló tervek is. Az amerikai védelmi miniszter elismerte, hogy a katonai lépés kockázatos, de a tétlenség a közel-keleti térség más államaira is fenyegetést jelent.

„Ahogy Obama elnök mondta, a vegyi fegyverek bevetése Szíriában nemcsak az emberiség elleni támadás, hanem komoly fenyegetés amerikai nemzeti érdekekre, hanem legszorosabb szövetségeseinkre nézve is. A szíriai rezsim lépése halálos kockázatot jelent barátainkra, partnereinkre a szíriai határ mentén, közte Izraelre, Jordániára, Törökországra, Libanonra és Irakra. Ha Aszad felkészült arra, hogy saját népe ellen vessen be vegyi fegyvert, aggódnunk kell, hogy az Aszad-rezsimet támogató fegyveres erők, mint a Hezbollah terrorszervezet, ellenük is alkalmazza azokat” – közölte Chuck Hagel védelmi miniszter.

A Szíria elleni amerikai katonai akció költségeit Hagel több tíz millió dollárra becsülte.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!